Vredeshåndtering eller anger management - del 3

Skrevet d. 26-10-2016 12:54:46 af Rikke Hvelplund - Psykoterapeut MPF

Noget helt centralt omkring at arbejde med håndtering af vrede (og alle andre følelser) er selvfølgelig, at man i terapien er nysgerrig og omsorgsfuld i undersøgelsen af, hvordan noget er blevet til så stort et problem - og hvordan problemet helt konkret viser sig i dag.

Men noget andet lige så centralt er, at mange klienter sidder med en "forkertheds-følelse" over at være som de er, med skamfuldhed over ikke at kunne "styre" sig, være til besvær og tilmed en stor skyld over at have "spildt livet" igennem mange år på destruktive konflikter og selvdestruktive mønstre.

Det er fuldstændig afgørende, at vi arbejder med selvforståelsen, sådan at det bliver tydeligt, hvordan man hele tiden har gjort det bedste man kunne med den viden og kunnen man havde (som barn eller ung), at man ikke med vilje har bragt sig selv og andre i uføre (det har været vaner eller destruktive mønstre), at andre (de voksne) havde et ansvar for at have været der for lidt med den nærvær, varme, omsorg og kærlighed der skulle have ført en et bedre sted hen rent følelsesmæssigt. 

Når først "forkertheds-følelsen" og oplevelsen af at skulle skamme sig ihjel er opløst, bliver der adgang til at mærke mere og dybere, finde mening og retning i følelserne, rumme dem og udtrykke dem på en måde, hvor man kan være sig selv bekendt.

De fleste jeg møder, som har temperamentsproblemer, dækker over dyb sorg, smerte, ensomhed og vrede mod nogen der har gjort en fortræd (men som man ikke tør mærke helt). Raseri er et fantastisk forsvar imod at mærke andre følelser, som man igennem livet er blevet bange for at mærke. Det gælder også savn, længsel, drømme, håb og behov for den man elsker. Raseri kan viske det hele ud, og tømme kroppen for en stund, en stor udladning. Men bagefter kommer skylden, og med rette, fordi man ved at man er bedre værd, og han andre bedre værdier i livet for sig selv og andre.

Kom i gang med at arbejde med dig selv, hvis du døjer med det her. Ud af fængslet med det samme - og igang med livet som du ønsker dig det.


Kh Rikke

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.