Hvem får Feticher?

Skrevet d. 26-11-2020 07:03:56 af Michael Fray - Sexolog, Parterapeut

Hvem får Feticher?


(Læs evt. også mit indlæg om "Fetichisme")Det er meget sjældent at kvinder får en fetich. Langt størstedelen af fetichister er mænd.

Én forklaring på hvorfor det næsten kun er mænd der udvikler en eller flere feticher er, at mænd er mere visuelle i deres mådes at lære og opfatte omverden på. Kvinder har en tendens til at være mere auditive og kinæstetiske anlagte.

Simplificeret, betyder det én der bedst opfatter og indlærer ved hjælp af henholdsvis hørelsen og kroppens bevægelser og berøring.

Ifølge den amerikanske kliniske psykolog og sexolog, Dr Tiger Devore, tænder mænd generelt set mere på hvad de ser og kvinder på hvad de hører og føler. Så visuelt stimuli sætter sig lettere i mandens hjerne. Neurologerne Ogi Ogas, Ph.D. og Sai Gaddam, Ph.D., har i deres bog “A Billion Wicked Thoughts” analyseret mere end en milliard internetsøgninger for at lære om forskellene mellem mænds og kvinders seksuelle præferencer, samt hvad disse forskelle fortæller os om hvordan vores hjerner fungerer, og hvorfor for eksempel mænd er mere tilbøjelige til at have feticher.

De skriver blandt andet: “Den mandlige seksuelle software er, hvad en computeringeniør ville kalde en ‘ELLER-port’. Den bliver øjeblikkeligt vækket af bare ét enkelt indtryk. Den mandlige hjerne bliver fx tændt af en dyb v-udskæring, vuggende hofter, hvisken af ​​en forførende stemme eller to kvinder der kysser.

Den kvindelige seksuelle hjerne er, hvad en computeringeniør ville kalde en ’OG-port’. Den kræver input fra flere indtryk samtidigt for at overkomme en samlet aktiverings-tærskel, før der opstår ophidselse. Der er altså flere betingelser der skal være opfyldt, før tænding kan ske.

Hos de fleste mænd kan eller-porten udløses af et hvilket som helst af de forskellige seksuelle signaler eller indtryk. Men for nogle mænd, er det ét bestemt indtryk der er afgørende. Dette nødvendige indtryk er en fetich.”

Frit genfortalt, handler det altså om at mænds og deres hjerne kan tændes af bare et enkelt indtryk af noget frækt. Hos kvinder skal der typisk være flere betingelser opfyldt, og flere forskellige indtryk der skal tages ind for at hun tændes.

Hos nogle mænd er der tale om at de kun kan tænde eller tænder mest ved ét bestemt indtryk. Fx synet af deres fetich.

En undersøgelse foretaget af analysebureauet YouGov for Metroxpress viser, at hver tiende danske mand har en seksuel fetich. Så hvis vi kan opnå enighed om at mænd tænder lettere og er meget visuelle, så er det bestemt en god mulig forklaring på hvorfor det primært er mænd der udvikler feticher. Uanset om det er et traume, en stærk oplevelse eller gentagende indtryk der ligger til grund.

Min tese er, at dette, som så meget andet i os mennesker, stammer tilbage fra de første mennesker hvor mændene skulle være meget på vagt visuelt for at undgå farer og måske lærte mest om verden ved at se på den. Kvinderne brugte mest sine evner på at lytte, mærke, føle og holde sine børn i favnen inde i hulen. Op gennem årene har det senere mest været mænd der fik en uddannelse, og kvinderne gik stadig derhjemme og ordnede ”hulen” og børnene. Det at kunne tage en længere uddannelse tilskrives også den visuelle evne. Men hvad sker der så nu, hvor skellet mellem de maskuline og feminine roller stille og roligt bliver vasket væk? I og med at kvinder også tager længere uddannelser nu, og selv er i udmærket stand til at holde øje med ”farer”, kan det måske tænkes at vi vil se flere kvinder med feticher i fremtiden.


Kontakt mig her på siden hvis du vil tale om din eller din partners fetich - jeg er altid klar.


Michael Fray

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.