Dysleksi

Skrevet af GoMentor

Læseforstyrrelse

Når en person har problemer med læsenøjagtighed, forståelse eller hastighed, kaldes denne for for indlæringsbesvær læseforstyrrelse. Årsagerne til læseforstyrelse kendes ikke, men det har været kendt i lang tid. Børn som har svært ved at læse – hvad problemet relaterer sig til nøjagtighed, forståelse eller hastighed – kan også have relalterede problemer. Der kan også opstå mange andre symptomer. Uanset symptomernes karakter, er der hjælp at hente i forbindelse med læseforstyrrelse. Før vi kommer nærmere ind på, hvordan man kan få hjælp via GoMentor.com, er her et nærmere kig på denne type indlæringsbesvær og hvordan det kan påvirke et barn. 

Symptomer på læseforstyrrelse

Overordnet set, vil symptomerne på læseforstyrrelse relatere sig til alle aspekter af læsning, hvad enten det er læsehastighed eller –forståelse. Nogle konkrete tegn kan være ombytning af visse ord, eller fuldstændig udeladelse af nogle ord. Børn med læseforstyrrelse vil typisk have et mindre ordforråd, men det er ikke et udtryk for deres intelligens. Faktisk er mange børn med læseforstyrrelse ganske kloge, men de har bare svært ved, at se ordene ordentligt. Når ikke læseforstyrrelse behandles, kan det føre til andre problemer i livet, både socialt og følelsesmæssigt. Hvis man observerer nogle af symptomerne på læseforstyrrelse hos sit barn, er det vigtigt at få hjælp gennem behandling, så det ikke bliver et større problem end højst nødvendigt. 

Behandling af læseforstyrrelse

Fordi man ikke kende den præcise årsag til læseforstyrrelse, er der ikke nogen særlig opskrift på, hvordan man ”fikser” problemet. Dermed dog ikke sagt, at man ikke kan få behandling. Med GoMentor.com som platform, udbydes online terapi, som kan hjælpe imod læseforstyrrelse. Vores tilknyttede specialister ved hvordan man håndterer de konkrete udfordringer der er forbundet med læseforstyrrelse. Og med Internettet som medium, er det muligt at få hjælp. Førhen blev læseforstyrrelse tilskrevet dovenskab hos barnet, men i dag ved vi, at det ikke er tilfældet. Med den rette rådgivning og terapi, behøver en læseforstyrrelse ikke at gøre livet svært. Hos GoMentor.com hjælper vores tilknyttede specialister med behandling af læseforstyrrelse og en række andre indlæringsvanskeligheder.  

Definition af Læseforstyrrelse

En læseforstyrrelse hæmmer en persons læsenøjagtighed, -hastighed eller –forståelse. Symptomer tæller bl.a. besvær med at læse og tilbagefald rent uddannelsesmæssigt. Behandling af læseforstyrrelse er tilgængeligt via terapi og rådgivning.

Symptomer på / Grunde til Læseforstyrrelse

 • Langsom læsning
 • Dårlig læseforståelse
 • Udeladelse af ord ved læsning
 • Ombytning af ord ved læsning
 • Begrænset ordforråd
 • Problemer i sociale sammenhænge
 • Problemer med interpersonelle relationer

Ordblindhed

Ordblindhed er en normal, men alvorlig indlæringsvanskelighed, som er svær at diagnosticere hos små børn. Symptomerne tæller bl.a. at man bytter om på bogstaver og tal, problemer med at transskribere, problemer med læseforståelsen og andre lignende vanskeligheder. Grundet de problemer der følger med ordblindhed, oplever mange børn også problemer med depression eller social tilbagetrukkethed. Det er derfor det er så vigtigt at få diagnosticeret ordblindhed og få behandling, før det ryger ud af kontrol. Hos GoMentor.com har vi tilknyttet en række specialister, som kan hjælpe med ordblindhed og en række andre lidelser. Før vi kommer nærmere ind på det, er her lidt yderligere information om de symptomer der kan opstå i forbindelse med ordblindhed. Selvom nogle måske synes at læsebesvær ikke er noget stort problem, kan det alligevel få store negative konsekvenser for ens liv. 

Symptomer og farer ved ordblindhed

Yngre børn har måske svært ved, at udtrykke deres læsebesvær, hvorfor det er vigtigt at voksne er opmærksomme på de øvrige indikationer, så der kan stilles en ordentlig diagnose. Foruden læsebesvær, er der en række konkrete tegn på ordblindhed. Disse inkluderer ombytning af bogstaver og tal og problemer med at efterligne skreven tekst præcist. Andre symptomer tæller bl.a. problemer med at høre og forstå andre, samt generelt svækket evne til at koordinere. Hvis ikke det behandles ordentligt, kan ordblindhed føre til tilbagetrukkethed, eller endda svær depression. Selvværdsproblemer er også almindeligt hos både børn og voksne der lider af ordblindhed. Som nævnt kan det være svært at observere hos meget små børn, men så snart diagnosen stilles, er det vigtigt med behandling. 

Behandling af ordblindhed

Her hos GoMentor.com kender vi til de særlige behov hos personer der lider af ordblindhed – uanset deres alder. Det er derfor vi har tilknyttet en række specialister, der kan identificere ens individuelle behov, og uarbejde en behandling der hjælper. Børn der lider af ordblindhed har brug for ekstra hjælp i skolen, hvilket kan være besværligt, hvis ikke man ved hvordan man får denne hjælp. Ordblindhed kan også ende med at blive et livsvarigt problem, fordi det følger en ind i voksenlivet. Ens indstilling er vigtig, når man forsøger at behandle ordblindhed. Online rådgivning via GoMentor.com kan være med til at gøre det nemmere at håndtere ordblindhed. Før i tiden forstod man ikke ordblindhed, men i dag findes der ordentlige behandlingsformer, som kan gøre personer der lider af ordblindhed i stand til, at leve et mere normalt liv.  

Definition af Ordblindhed

Ordblindhed er en indlæringsvanskelighed, som påvirker hjernens evne til at oversætte synlige grafiske symboler til forståeligt sprog.

Symptomer på / Grunde til Ordblindhed 

 • Ombytning af bogstaver
 • Ombytning af tal
 • Problemer med at efterligne tekst
 • Høre- og forståelsesbesvær
 • Tilbagetrukkethed
 • Depression

Har du dysleksi?
Vi kan hjælpe dig. Du får 50 kr. i GoMentor-rabat på første samtale, når du booker og betaler online.

Rikke Rue Inge Jessen Flemming Bogø Helle Damgaard
km fra

Se udvalgte mentorer nedenfor

Find mentorer i dit område

km fra
 

Få hjælp til dysleksi

Har du dysleksi?
Vi kan hjælpe dig. Du får 50 kr. i GoMentor-rabat på første samtale, når du booker og betaler online.

Rikke Rue Inge Jessen Flemming Bogø Helle Damgaard
Få hjælp online fra kun 124 kr./uge

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.

Denne hjemmeside anvender cookies for at sikre dig den bedst mulige oplevelse. Læs mere