Svært ved at holde fast i glæde?

Skrevet d. 6-3-2018 16:09:24 af Ann Hansen - Psykolog

Synes du også det er svært at holde fast i glæden?


Hvis du har kæmpet med stress, angst eller depression så ved du i hvert fald, hvad det vil sige at være overvældet af negative følelser. Tristhed, spekulationer, håbløshed, irritation, vrede og negative forestillinger om fremtiden.


Det kan også være, at du bare altid har haft et meget neutralt eller lettere depressivt humør, og så kan det være svært overhovedet at genkende følelsen af glæde.


Det kan tage lang tid at genfinde glæde og de positive (eller bare neutrale) følelser, men her er lidt gode råd, hvis du føler du er klar til at gøre et forsøg:

  1. Start med at finde noget, der giver dig en følelse af glæde. Det kan være din yndlingsmusik, dine børn, familie, kæreste, venner eller veninder, en kop varm kakao med flødeskum, din yndlingsfilm eller --serie, en tur i skoven eller sneen, eller hvad du ellers selv har erfaring med.
  2. Læg så godt mærke til hvordan den følelse af glæde eller veltilpashed egentlig føles. Hvilke tanker har du, hvilke følelser har du, hvordan føles det i kroppen (fx får nogen adrenalin rush).
  3. Øv dig så i at holde fast i den følelse igen ved at tænke på det, der fremkaldte den.
  4. Når du så i fremtiden oplever glæde eller veltilpashed ved andre ting, så øv dig i at få følelsen til at vare bare lidt længere. I starten bare 10 sekunder ekstra. Inden du haster videre til næste opgave i dagligdagen.
  5. Du kan også sætte flere påmindelser i din telefon, som kan minde dig om, at du lige skal stoppe op, og tænke på det, som gjorde dig glad tidligere på dagen. Sådan så du får lidt hjælp udefra til at holde fast i glæden noget længere. 

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.