Har du også følt dig anderledes?

Skrevet d. 22-1-2016 18:19:38 af Ann Hansen - Psykolog

Eller endda måske nogle gange følt dig forkert? Vi kan alle sammen opleve en gang imellem at føle os anderledes end andre. Det er en meget normal følelse at have ind imellem. Især hvis vi har været ude blandt en masse andre mennesker, fordi så kan man ikke helt undgå at opdage alle forskellighederne vi naturligt har som de personer, vi nu engang er, med hver vores baggrund, personlighed og interesser.
Men nogle mennesker føler sig grundlæggende anderledes, meget af tiden, og det kan være en utrolig drænende følelse at gå rundt med, fordi man kan komme til at føle sig alene eller ensom, hvilket kan være ret ubehageligt i længere tid af gangen. Der er også forskellige måder at være anderledes på helt reelt. Hvis man f.eks. er en del af minoriteter, subkulturer eller har en livsstil, der ikke følger den de fleste mennesker har, så kan der værre endnu større risiko for at føle sig anderledes, uden for eller forkert og ensom. De mennesker vi omgås, og den hverdag vi har, skaber en masse forventninger til hvordan vi ”burde” være, og hvad vi ”burde” gøre, og også tit hvordan vi ”burde” leve vores liv. Men det er bare ikke os alle sammen, der passer ind i den meget snævre kasse. Det er lidt som at forsøge at presse en firkant igennem et trekantet hul. Det kan ikke lade sig gøre, med mindre man sliber rigtig meget af hjørnerne – og hvem ville man så være, hvis man fik sine kanter og hjørner slæbet væk? Mange prøver dog alligevel på at passe ind i kassen, også fordi man igennem sit liv måske har fået fortalt, at det bare er sådan livet er, og det må man bare acceptere. Desværre medfører det ofte at ens humør bliver sænket, man får måske symptomer på depression eller angst, eller går ned med stress fordi man kæmper for længe. Men sådan behøver livet ikke at være! Man må gerne leve sit liv uden for kassen, også selvom folk og samfund prøver på at presse en tilbage i kassen. Jeg har her prøvet at samle de 5 bedste råd til hvordan man lever et liv uden for kassen, og samtidig arbejder med følelsen af at være anderledes eller føle sig forkert.

1     1) Accepter at følelsen er der, og forsøg ikke at skubbe den væk. Hvis man siger til sin hjerne, at den ikke må tænke på noget bestemt, så gør den nemlig det stikmodsatte. Lad den være der, og brug den i stedet til at guide dig mod de ting du i virkeligheden har lyst til. 

       2) Stol på at når der er noget, du har lyst til, så er det fordi det er vigtigt for dig. Derfor er det en god ide at opprioritere de ting. Vent ikke med dem til et senere tidspunkt, fordi så går du nogle gange glip af dem.

3     3) Hvis du har lyst til noget, og du på samme tid begynder at tænke noget i retningen af: ”Nej, jeg burde hellere….”, så skal du vide, at det sandsynligvis ikke kommer fra dig af. Det kommer fra dine forældre, tidligere forhold, venner, normer, samfundets forventninger mm. og de prøver på at presse dig ind i en kasse, hvor du ikke hører hjemme. Derfor skal du prøve at høre efter og handle mere på ”jeg har lyst til”-tankerne. Og måske forsøge at handle lidt mindre på ”burde”-tankerne.                                                
4) Vær stolt af at du ER anderledes. Den slags skaber nemlig udvikling og mere rummelighed i samfundet, hvis du står ved den, du er og de behov og interesser, du har. Åbenhed og ærlighed kan også aflive nogle fordomme. Opsøg de mennesker, som forstår dig, hvor du ikke behøver at forklare eller forsvare dig selv eller dine interesser og valg. Omgiv dig med ting, der minder dig om, at der er andre som dig. Find de steder og oplevelser, som får dig til at føle dig glad og hjemme.

5) Sig fra når du bliver mødt med manglende forståelse, nedladende kommentarer, eller fordomme og forkerte antagelser. Du kan også prøve at blive nysgerrig og stille undrende spørgsmål til den, der kommenterede noget på en negativ måde. De mener det ofte ikke så negativt som det kan lyde, men ikke desto mindre er det vigtigt, så de fremover kan behandle dig med mere respekt og accept, så du ikke skal føle dig gjort forkert. 

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.