Stress giver bekymringer og bekymringer giver stress.

Skrevet d. 6-2-2020 12:51 af Camilla Qwist - Coach, Stresscoach

Jeg er tilknyttet stresslinien. Her taler jeg med mennesker om stress.

Størstedelen ringer ind med deres bekymringer.

Fx Har jeg stress, skal jeg sygemeldes, hvad sker der hvis jeg sygemelder mig, jeg føler ikke jeg kan melde mig syg for er bange for at blive fyret, hvad hvis nu jeg  ikke kan bliver boende,  jeg har hjertebanken - tror du det kan være stress eller er der noget alvorligt galt.


Min opgave er at berolige dem. For bekymringer stresser endnu mere.

Ofte så kører bekymringerne i cirkler og gentager sig selv. Det kan føles som om du ikke kan stoppe dem. En af fælderne er, at vi tror på at jo mere vi tænker  over bekymringerne, jo hurtigere/lettere finder vi en løsning eller et svar. Desværre kører vi bare i ring. Bekymringerne og tankerne bliver baggrundsstøj, som en gammel radio der hele tiden kører i baggrunden.

Når vi bekymrer os, så arbejder vi hele tiden på at finde en løsning eller en forklaring. Din hjerne kører på højtryk. Det stresser.   Det gælder om at stoppe bekymringerne og baggrundsstøjen.

Det gør du ved at stoppe med at tænke hele tiden.  Nemt ikke?  

Det ved jeg godt det ikke altid er, men det kan læres. Vores tanker er bare tanker, du kan ikke kontrollere hvor mange tanker du har, men du kan selv kontrollere hvor meget opmærksomhed du vil give dem. Det betyder i praksis at du skal give dine bekymringer/tanker mindst muligt opmærksomhed.   

Du kan gribe det an på denne måde:

  1. skriv dine bekymringerne ned på papir.
  2. Se på hvilke du kan løse lige nu. Fx med en opringning til lægen, hvis du er bange for du er alvorligt syg. Eller til din fagforening hvis du vil vide hvordan du står økonomisk hvis du bliver sygemeldt eller fyret.


På denne måde tager du hånd om din reelle bekymring.

Herefter skal du ikke bruge mere energi på bekymringen. I praksis betyder det, at har du fx. fået en tid hos din læge til at blive grundigt undersøgt, så skal du hver gang bekymringen " er jeg syg" dukker op, sende den videre og ikke bruge mere tid på den før du har været hos lægen og fået et svar.  


Tanker er som et togsæt

Du kan prøve at se tankerne som et langt togsæt der kører samme rute hele dagen. Hver gang en tanke (togvogn) dukker på, bestemmer du selv om du vil hoppe på tanken (togvognen) eller du vil lade den kører forbi. Du kan sagtens lade den køre forbi, for den dukker sikkert op igen. Hvis ikke den dukker op, så er det bare fantastisk, så skal du ikke bruge mere krudt på den.  


Du tror måske ikke du kan kontrollere dine tanker?

Det kan vi alle, nogle gange skal vi bare øve os på det. Har du aldrig om morgenen tænkt, hvad mon vi skal spise aften. Så skal du ud af døren, på arbejde og skænker det ikke en tanke, før om eftermiddagen, når du skal handle.  

Her fik du en tanke, lod den være, og den kom igen da du skulle bruge den.

Det samme kan lade sig gøre med bekymringer/tankemylder.  


Vil du gerne lære dette? Det er ofte en af de ting vi arbejder med på mine forløb, da rigtig mange bøvler med bekymringer og tankermylder. Så læs mere om mit forløb. 

Læs mere om: Stress

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.