Når vreden tar kontrollen

Skrevet d. 8-4-2021 17:19:05 af John Martin Hansen - Parterapeut, Familieterapeut/-rådgiver, Psykoterapeut MPF, Supervisor

En del mænd oplever vrede i en sådan grad at det er med til at ødelægge relationer. Det gælder både venskaber, kolleger og familieliv. Mange er desperate fordi de godt kan se at det ikke er hensigtsmæssigt, men de kan simpelthen ikke komme ud af det. Og resultaterne er ofte til at føle på; ødelagte parforhold, familieliv, venner eller dårlige relationer til kolleger.

Hvis du er en af dem, er der heldigvis hjælp at hente.

Først og fremmest kan det være godt at forstå at VREDE er en ressource som fortæller dig to ting;

1. Du har ladet nogle af dine grænser overskride.

2. Du har nogle uopfyldte behov

Problemet er blot at ofte er vi slet ikke bevidst om vores grænser, og vi er heller ikke skarpe på at fortælle vores omgivelser hvilke behov vi har brug for at få opfyldt. I stedet for bliver vi blot vrede og skælder ud eller går måske vores vej. Men der findes en helt anden metode.

Lad mig allerførst give dig et eksempel: 

Jens har siddet foran skærmen en hel dag til onlinemøder. Da han endelig har fri kan han godt mærke at hans hoved koger og kroppen er psykisk træt. Da han kommer ud i køkkenet bliver han mødt af sin kæreste, Camilla,  som står med deres et-årige dreng, Mark, på armen. Mark græder og Jens kæreste kigger ærgerligt på Jens og udbryder; "Nå endelig er du færdig- er du klar over hvor hårdt det er for mig at skulle vente så længe på at blive afløst? Det er som om du ikke tror jeg har et liv også..."

Jens mærker et sug i maven, men siger ikke noget, tar blot Mark ud af armene på Camilla og mumler at det jo da heller ikke er for sjov at han skal til alle de møder. Samtidig mærker Jens en stigende frustration indvendig over at føle sig overfuset. Han er også dødtræt og kunne godt have brugt en lille lufte-tur før deres et-årige blev overladt til ham- og så endda lige i ulvetimen. Jens synes det er urimeligt at Camilla blir' vred på ham, og samtidig er han så træt at han ikke orker at skulle underholde Mark endsige få ham til at stoppe med at skrige.

Senere da de skal spise og sidder ved bordet smider Mark sin ske på gulvet så der ligger mad spredt på køkkengulvet. Nu er det nok for Jens. uden at tænke rusker han den lille i armen og  brøler at : "NU kan det ...være nok med det svineri"!

Du kan sikkert selv digte videre...

Essensen i det som sker er:

1. Jens registrerer sin træthed, men får ikke sagt noget om det da han møder en tydelig frustreret kæreste som har et klart behov om at han overtager deres søn

2. Jens føler at han bliver overfuset for noget han ikke har gjort forkert, og oplever derfor at Camilla overskrider hans grænse

3. Jens ophober sin vrede og ender med at eksplodere fordi han er så fyldt af et behov han ikke har fået sagt højt.

SÅ! hvad kan Jens gøre?

Hvis Jens skal bruge metoden, skal han blive bevidst om de to forhold; 1. hvad er han eget behov og hvordan kan han få det opfyldt?  2. Hvordan kan han sige fra på en ordentlig måde når han føler sig overfuset af Camilla?

Lad mig foreslå følgende:

'Camilla, jeg kan godt se at du er frustreret og har brug for at jeg tager mig af Mark. Jeg har blot ikke brug for at blive skældt ud over at jeg har været på arbejde. Så hvis du har brug for at vi får talt om der er andre måder vi kan planlægge dagen på, vil jeg godt det'

Jens får her sagt at han godt forstår Camillas behov, men at han ikke synes det er fair at han bliver overfuset. 

Herefter kan Jens sige følgende om sit eget behov:

'Camilla, når jeg har siddet online så længe er mit hoved som en trykkoger, og jeg har vildt meget brug for lidt frisk luft og ro i mit hoved. Kunne vi aftale at jeg kan gå et lille tur før jeg overtager Mark. Eller hvis du har andre forslag vil jeg godt høre dem?!

Jeg ved at det er et meget konstrueret eksempel, men det allervigtigste i denne metode er, at du får kontakt med det budskab som VREDEN vil give dig, og så får konverteret denne vrede til behov. Så kan du mærke dig selv og undgår at vende den negative agression ud, med det resultat at der yderligere bygges videre på konflikten.

Hvis du vil vide mere eller har brug for at arbejde med det i praksis, skal du være meget velkommen til at tage kontakt til mig.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.