Misundelse er en grim ting! … eller er det?

Skrevet d. 1-1-2019 15:31:53 af Peter Scheining - Mentaltræner, Coach, Psykoterapeut, Stresscoach, Familieterapeut/-rådgiver, Parterapeut, Traumeterapeut

Misundelse er en grim ting! … eller er det?

Misundelse... Helt grundlæggende møder du i din hverdag denne følelse på to måder: når du selv bliver misundelig, og når andre bliver misundelige på dig. For de fleste har ordet misundelse nok en negativ klang, men jeg vil påstå, at følelsen godt kan være lærerig.

 

Har du gjort noget galt, eller har du bare fået mere succes?

Det er ikke altid, vi selv er bevidste om det, når vi er misundelige på andre. Og det er heller ikke altid, vi opdager det, hvis andre er misundelige på os. Vi oplever måske nok, at de virker irriterede, kolde eller lignende overfor os – men måske er vi mere tilbøjelige til at tro, at vi har gjort noget forkert.

 

Jeg plejede selv at være blandt de mange, som ser misundelse som ’en grim ting’. Men da jeg en dag var til en supervision hos min daværende underviser i coaching, ændrede mit perspektiv sig.

 

Jeg havde på daværende tidspunkt følt mig lidt tynget af, at jeg ofte blev nedgjort eller ”pillet” ned fordi ”jeg nu var Kloge Åge psykolog”. Jeg var i gang med en større forandringsrejse. Jeg uddannede mig en masse og fik ny viden og nye erfaringer, som jeg begejstret forsøgte at dele ud af – men mange var ikke så begejstrede, som jeg selv var.

 

De negative reaktioner fra min omgangskreds tog hårdt på mit humør. Men så udfordrede min underviser mig ved at sige: ”hvad nu hvis misundelse var en smuk ting, Peter?”.

 

WHAT, tænkte jeg.

Den vinkel havde jeg aldrig nogensinde overvejet.

 

Du er beundringsværdig

Nu ser jeg misundelse som et tegn på, at én person har opnået noget, som er svært at opnå.

 

Bliver du misundt af andre, bliver du indirekte anerkendt af dem. Måske er det svært for dem at acceptere, at du er i en bedre situation end dem, og bliver derfor misundelige og negative, frem for at glæde sig på dine vegne. Du kan derfor benytte denne ellers hårde situation, hvor andre giver dig modstand, som en lejlighed til at glæde dig over, hvor meget, du har udviklet dig – og det er da en smuk ting!

 

 

(Gen)find kontakten til dine drømme

Er det dig selv, der er misundelig på andre, kan du faktisk også vælge at få noget godt ud af det. Prøv at spørge dig selv:

 

”Er jeg irriteret på person x, fordi jeg er misundelig?”

”Hvis ja, hvad kan så være grunden til, at jeg er misundelig?”

”Er det fordi, jeg ikke tror på, jeg selv kan opnå det, de har?”

”Hvis ja, passer det så virkelig, at jeg ikke også kan opnå det?”

 

Når du skriver svarene på disse fire spørgsmål ned, vil du måske opdage, at du ikke har nogen god grund til at antage, at dine drømme er uopnåelige.

Hvis du derimod skulle komme frem til, at det er urealistisk at opnå for dig, så fokuser på at sætte et nyt mål, som kan gøre dig glad, og gå ud i verden og tag handling! :-)

 

 

Jeg tror på dig!

Peter Scheining

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.