Lad ikke nogen fortælle dig, at du ikke kan

Skrevet d. 17-11-2016 13:49:42 af Emilie Assentoft - Psykolog

Lad ikke nogen fortælle dig, at du ikke kan

Føler du, at du holder dig tilbage i fare for kritik, afvisning eller fordi nogen har hentydet, enten i fortiden eller nutiden, at du ikke kunne det, som du går og drømmer om? Så forsøg på bedste vis ikke at lade dig stoppe af det. Du har ret til at gøre, hvad du har lyst til og forfølge dine drømme og det, som du finder spændende. Men hvordan kan man blive mere ligeglad med andres meninger, og hvilke andre fortællinger/fortolkninger kan der være på sagen – ud over denne slutning: at ‘fordi en anden bedømmer mig negativt – er det lig, at jeg ikke er kompetent nok/ikke skal forfølge min drøm’. Lad os se på det:

  1. De er misundelige og ramt af usikkerhed, fordi de ikke selv tør springe ud i det, som de virkelig går og drømmer om
  2. Hvis kritikken er ukonstruktiv, så se det som en mulighed til at lære at blive mere ligeglade med andres meninger (du kan fx forestille dig, at du er omringet af en skudsikker boks, der skyder skudene tilbage – uden at du bliver ramt).
  3. Hvis kritikken er konstruktiv, så se det som en mulig feedback til, hvordan du kan blive bedre, og måske komme tættere på din drøm. Ikke som en falliterklæring og et tegn på, at du dermed ikke kan.
  4. Se andres negative bedømmelser som en drivkraft frem for en stopklods. Tænk fx så skal jeg da bare virkelig vise, at jeg kan. Lidt ligesom Julia Roberts i Pretty Woman, hvor hun kommer tilbage til den tøjbutik, som oprindeligt afviste hende.
  5. Overvej troværdigheden af den negative bedømmelse. Hvor meget kender personen egentligt til dine evner og kompetencer? Er den negative bedømmelse egentligt truffet ud fra et snævert grundlag?
  6. Er der andre udtalelser, som har vist tegn på noget andet, som fx at de stoler på dig, din dømmekraft og kompetencer?


Vi kommer aldrig til at undgå, at nogen kritiserer eller dømmer os negativt, men vi kan vælge, hvordan vi vil se på det, og ikke at lade det stoppe os. Vi kan se disse bedømmelser som en øvelse i at stole på os selv og i at blive ved med at følge drømme og veje, som føles rigtige for os – uanset vores egne og andres negative bedømmelser af os selv.

Hvis du har spørgsmål, opdateringer omkring din proces eller gerne vil have støtte til at styrke din evne til at stole på dig selv, således at du kan nå dine drømme – så er du velkommen til at ringe eller skrive til mig. 

De varmeste og bedste hilsener

Psykolog Emilie Assentoft

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.