Bring humor og lethed ind i din hverdag

Skrevet d. 28-3-2018 09:44:48 af Emilie Assentoft - Psykolog

Bring humor og lethed ind i din hverdag

Vi kender det alle. Vi kommer hjem fra en aftale, arbejde eller hvad man nu lige har lavet. Det hele føles lidt tungt. Alvorligt. Måske føler man ikke, at man har gjort det nok. Der var mere, man kunne have gjort. Sagt. Noget man selv kunne have gjort bedre, eller noget en anden gjorde, hvor man ikke fik sagt fra. Holdt fast.

Og det her scenarie kan vi nok aldrig helt undgå. Men mange af os vælger at blive ved med at gruble over det. Slå os selv i hovedet over ting, vi fik sagt eller ikke sagt.

Vi bliver måske overvældet af følelser som skam, uværdighed, angst, tristhed, håbløshed. Vi bliver opgivende og alvorlige. Kritiserer os selv og andre. Kører ned ad spiralen.

En af måderne, hvor vi kan lette på denne alvor er at bruge humor, som kan bløde alvorens skarpe kanter op. Bringe lethed og medfølelse over alle de svære følelser, vi får som mennesker.

Kan du huske situationer, hvor du eller I brugte humor til at blødgøre det alvorlige, der havde ramt dig eller jer? 

Når jeg bliver ramt, forsøger jeg at joke lidt med det. Med mig selv. Andre. Forsøger at grine lidt af det, så jeg kan slappe lidt af i det. Ser en film, der kan bringe mig i kontakt med det humoristiske i alt det sorgfulde og udfordrende ved livet. Jeg så for eksempel filmen Montparnasse Bienvenue i Grandteatret forleden, og den gør netop dette. 

Selvfølgelig skal vi ikke bruge humoren som en flugtvej, men jeg oplever, at især i dag, bliver det hele meget let alvorligt. Vi skal tage de helt rigtige valg og være perfekte på alle områder, hvilket skaber mere angst – end hvad godt er! Vi har den grad brug for at gøre op med denne perfektionistiske norm, og her er det vores ansvar sammen at bruge humoren over for os selv og andre. At øve os i praktisere den. For med denne kommer medfølelsen og accepten af os selv og andre.

At lade os selv grine lidt af det hele. Både alene. Og sammen. Og så komme videre. På den ene eller anden måde.

Hvordan er du humoristisk over for dig selv eller andre? Hvad gør du for at vække den? 

Er der måske også en virkelig eller fiktiv person eller figur, der kan for dig symbolisere humor og lethed? Hvad kan denne person gøre eller sige, der kan hjælpe dig med at forbinde dig med humor, når du bliver ramt af alvor, skam og vemod?

Som en af Pema Chodrons elever udtrykker det: ’Sæt forventningerne ned og tag tingene som de er’

 Du kan måske allerede spørge dig selv nu: Hvordan kan jeg bringe humoren ind i min dag?  

God fornøjelse

Hjertevarme

Emilie 

Inspiration
Humor af Stephan Kjerkegaard
Når verden bryder sammen af Pema Chodron (kapitel 19)
Working hard is not good enough af TGC Prasad (kap 9)
Glæden ved at være uperfekt af Brené Brown (pejlemærke 7 & 10)

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.