Kører dig og din kæreste rundt i de samme negative fortællinger?

Skrevet d. 17-11-2016 13:47:25 af Emilie Assentoft - Psykolog

Kører dig og din partner rundt i de samme negative fortællinger?

Negativ spiral?
Er din kæreste og dig røget ind i negativ spiral, hvor det ofte er de samme fortællinger, der bliver vendt over spisebordet. Mangelfulde fortællinger, hvor det ofte handler om noget, der ikke er godt nok? Fx i forhold til økonomi, karriere, relationer, børn eller noget fjerde. Så fat mod, I er ikke de eneste, og en del af det kan ses i relation til vores vestlige kultur, der indeholder normer og et sprog, der ofte indeholder fokus på selvudvikling, perfektion og mangler.

Savner et fokus på, hvad der går godt i parforholdet
Jeg savner et fokus på, hvad der også går godt i parforholdet, og på at noget nogen gange skal være godt nok. For hvad er det i realiteten at vi måler os op imod? Hvad er det vi sammenligner os med? Det bliver ofte noget abstrakt og ofte sammenligner vi os med noget perfekt, der ikke eksisterer i virkeligheden. Hvad nu hvis dig og din kæreste er lige der, hvor I skal være? Og at der er fare for, at man misser de øjeblikke og følelsen af tilfredshed i parforholdet – til fordel for ‘mangel-kulturen’ og den konstante selvudvikling?

Selvfølgelig skal der være en balance
Denne blog er ikke ment som ‘en positiv yuppieblog’ og at man ikke skal se på problemerne i parforholdet og arbejde med dem. Men blot at skabe en bedre balance i forhold til, hvor meget man fokuserer på, hvad der fungerer i parforholdet versus det problematiske og mangelfulde.

En simpel interviewøvelse til at genopfriske betydningen af ens partner
Derfor har jeg valgt at lave en simpel interviewøvelse, som dig og din kæreste/mand kan lave sammen. Den kan give plads til nysgerrighed på den anden og til at få øje på nogle af de ting, som man måske hurtigt kommer til at tage som selvfølgeligheder – når man sammenligner med den abstrakte størrelse: perfektion. I kan skiftes til at interviewe hinanden. Det er vigtigt at I blot lytter til den anden – uden at komme med råd eller fortolkninger – og bedst muligt holder jer til spørgsmålene. I kan eventuelt undervejs skrive hinandens svar ned i stikord.

Interview (er tilpasset efter Tarragona, 2013)

  1. Hvorfor er vores relation vigtig for dig?
  2. Kan du fortælle mig en historie eller mindeværdig oplevelse fra vores relation, som kan give mig en fornemmelse af, hvad vores relation betyder for dig?
  3. Hvad var det vigtige for dig ved denne oplevelse eller hændelse? Hvad tror du kunne have været det vigtige for mig?
  4. Hvad tror du, at jeg sætter mest pris på ved dig?
  5. Hvilke aspekter af dig selv er dukket op eller er blevet tydelige i vores relation?
  6. Har du fået nogen behagelige overraskelser om dig selv i vores relation?
  7. Hvad tror du, at jeg ville fortælle om dig?
  8. Hvis du kunne se dig selv gennem mine øjne, hvad ville du så sætte mest pris på ved dit nuværende liv?
  9. Hvis du kunne fastholde det syn på dig selv igennem de næste uger, hvad kunne så forandre sig i dit liv?

Til sidst kan I hver især, skrive nogle af de tanker og følelser ned, I havde efter øvelsen.

Jeg ønsker dig/jer al det bedste med processen, og du/I er altid velkomne mig, hvis I vil have støtte til processen eller har spørgsmål.

De varmeste hilsener

Psykolog Emilie Assentoft, stifter af FRIHED i SIND.


Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.