Jul igen – undgå ferie stress, familie drama og dysfunktion.

Skrevet d. 28-11-2017 10:43:39 af Liv Johns - Psykoterapeut MPF, Traumeterapeut, Parterapeut, Familieterapeut/-rådgiver, Stressterapeut, Coach, Terapeut

Sæson for kunsten at måtte håndtere vanskelige familierelationer.

 

"En dejlig ting ved jul er, at den er lige så obligatorisk, som tordenvejr, og vi går alle igennem det." ~ Garrison Keillor.

 

Ferierne behøver ikke at være den ene uudholdelige familieaffære efter den anden. Du kan bringe noget af glæden tilbage fra barndommen, så længe du husker at handle som en voksen. Det er ikke sarkastisk ment. At vende tilbage til barndomsdynamikken er almindelig, når vi er truet af familiedram og dysfunktion.

 

Det er den måde hjernen fungerer på. Stressfulde begivenheder kan udløse et amygdala-angreb.

 

"Amygdala er et sæt små, mandelformede klynger i hjernen. Disse mandelformede klynger er mest aktive, når du oplever frygt eller aggression. Idet de er ansvarlige for at udløse kroppens kamp eller flugtrespons. Angst og panikanfald opstår, når miljømæssige eller følelsesmæssige stressorer overbeviser din amygdala om, at du er i fare. "

 

Som barn havde du ikke kontrol over mange af begivenhederne i dit liv. Det fantastiske er, at i dag har du! Følgende tips, vil måske ikke skabe en fantastisk ferie, men de kan gøre den til en mere tolereret.

Den gyldne regel, når man skal forholde sig til problematiske relationer er at vide, at du har tre valg:

 

1. Fasthold status quo (undgå at gøre noget).

2. Prøv på at forandre den en anden.

3. Ændre dig selv.

 

Lad os antage, at du vælger at arbejde på dine reaktioner, prøv da følgende tips:


1. Planlægge fremadrettet. At være bevidst om, at du er involveret i en psykologisk brydekamp, kan beskytte dig mod urealistiske forventninger. Fremfor urealistiske forventninger som "denne gang vil al ting være anderledes." Brug de tidligere erfaringer som din vejledning. Lav en mental liste over tre begivenheder, der sandsynligvis vil forekomme (for eksempel onkel Joe vil drikke fire flasker vin, bedstemor vil kommentere min vægt, far vil fryse os alle ude, når vi er kommet til desserten osv.)

 

2 .Kend dine udløsere / triggere (såsom mennesker, dufte, seværdigheder, lyde, tonen i stemmen, mad, alkohol, følelsesmæssig intensitet osv.)

 

3. Identificer de udløsende tanker, der øger vrede (jeg sidder altid fast i at betragte børnene, fordi jeg er den barnløse datter, mor gør aldrig fætter Rob ansvarlig for hans opførsel, ingen nævner min jobfremgang, osv.)

 

4. Nedskriv dine coping strategier til at håndtere vrede (jeg kan undskylde mig selv, gå en tur, tage en dyb vejrtrækning, gå på toilettet for at øve positive mantraer eller strække arme over min hovedet 2 min. for at frigøre testosteron og frigøre spændinger, ringe til en ven, forlade middagen på et bestemt tidspunkt - hav på forhånd en undskyldning, minde mig om at blive i her og nu osv.)

 

5. Bemærk hvad der er anderledes. Vi bliver ofte til børn, når vi er omringet af familien (en tid da vi ikke havde ejerskab eller et psykologisk indblik). Gamle sår rippes der op i, og vi vender tilbage til barndommens coping mønstre. Husk at du ikke længere er barn / ung, men en dygtig og rationel voksen.

 

6. Fejring! Du deltager i en familiesammenkomst med sluttid. Planlæg at gøre noget dejligt og afslappende for at fejre at holde dig i overskud og ikke at antænde familiens flammer!


Håber du får en god julestund - med eller uden familien. 

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.