Hvad er stress

Skrevet d. 19-3-2019 13:03:16 af Charlotte Apel - Coach, Stresscoach

Stress er en kemisk reaktion i kroppen - et urinstinkt vi er født med, som frigiver ekstra resurser og gør os (jægeren) klar til kamp - men som vi i vores civiliserede verden ikke har samme brug for. Vi når simpelthen ikke at bruge alle de resurser som derfor hober sig op og bliver til stressede.

Når vi bliver stressede (urinstinktet sætter ind) frigives øgede mængder adrenalin, som gør os vågne og klar til kamp, samt øger blodtrykket og gør vejrtrækningen hurtigere – vi er nu klar til kamp!

Herefter frigives der øgede mængder kortisol, som er med til at omsætte sukker og fedt i kroppen til øget styrke – nu er vi klar til at flygte eller slås!

Normalt ville vi under kamp eller flugt få brændt den ekstra adrenalin og kortisol af, men i stedet hober de sig nu op i kroppen og hjernen – og vi oplever en hormon ubalance på højde med at være teenager eller gravid.

Men vi er jo ikke jæger eller i fare, så hvorfor frigives disse hormoner? Der er flere årsager til, at hjernen vurderer at vi har brug for adrenalin og kortisol – Hjernen og kroppen hænger jo sammen, derfor også halsen ? – så når vi bliver presset fysisk eller mentalt udskiller vi automatisk disse hormoner. Det i sig selv er ikke noget problem, hvis det kun er kortvarigt, men langvarigt er over produktion af adrenalin og kortisol et problem. Vi når ikke at skille os af med en overproduktion, før den anden er på vej og så har vi problemet.

 

Kan du nikke genkende til disse 3 eller flere af disse symptomer?

·        Tics

·        Tørhed i munden

·        Træthed

·        Irritabel

·        Indre modstand mod at lave ting

·        Sover dårligt

·        Mindre social

·        Glemsomhed

·        Aggressiv

·        Svært ved at være i rum med mange menneske

 

Så lad mig hjælpe dig – ring for en uforpligtende samtale.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.