Skrevet d. 17-11-2016 12:34:23 af Emilie Assentoft - Psykolog
Går du, ligesom mig og mange andre, op i dit arbejde og karriere? Måske så meget, at du måske glemmer at holde pauser, og i slutningen af dagen ender med at være dødtræt og i tvivl om dit arbejde eller karrierevej? Og når du endelig har fri, har kørt i et så højt og intensivt tempo, at det føles som nærmest umuligt at geare ned og give dig selv fri fra at tænke på arbejde resten af dagen? Kunne du godt tænke dig at den var en lidt mildere overgang fra arbejde til fritid, og at du havde mere overskud efter arbejde til at hygge med venner, læse en god bog eller bare at slappe af? Så er der selvfølgelig hjælp at hente i FRIHED i SIND. Læs mere om gode arbejdsvaner, og hvordan du mindsker stress og angst.
Hvorfor er det så svært for os at holde pauser og geare ned?
Nogle af grundene kan være, at mange danskere enten sidder i jobs, har egne virksomheder, er ledige eller studerende, hvor fælles for dem alle er en høj grad af selvstændighed, social tilgængelighed og en forventning om at kunne have mange bolde i luften på én gang. Dette giver en masse frihed, men kan samtidig også give en masse stress og rastløshed. For det stiller høje krav til at vi selv kan sætte grænser, skabe struktur og prioritere. Og oftest bliver disse rammer desværre ikke udstukket af chefen, arbejdspladsen eller a-kassen.
Ikke god nok – kultur
Derudover kan det være svært at finde fodfæste og at bibeholde en følelse af at være god nok i en kultur, hvor det dominerende fokus er på, hvordan vi gøre noget bedre. Der ofte fordrer udvikling af kroppen, selvet, arbejdet, karrieren, familien og de sociale relationer osv. Det er derfor ikke så underligt, at det er svært for mange af os, at føle, at det er ‘lovligt’ at holde pauser!
Pauser og indholdet af dem er vigtige!
Dog er der heldigvis utallige undersøgelser og store tænkere, som viser, at de mest skelsættende idéer og tiltag ofte opstår i pauser, og at de dårligste beslutninger bliver taget i pressede situationer. Derudover er det velkendt, at vores koncentration ca. hver 1-1,5 time har brug for hvil til at kunne lade op. Dog er det vigtigt, at pauserne involverer et total afbræk fra det man har gang i, og kan indebære en kort gåtur, et mindful toiletbesøg, at spise sin madpakke udenfor, at se et sjovt indslag på nettet, høre en guidet meditation osv. Find ud af, hvad der virker for dig! Endelig er det vigtigt at huske at rose dig selv, da det er godt for din motivation og arbejdsglæde. Ellers kan det hurtigt komme til at føles som surt arbejde, hvis man udelukkende har besøg af en hård og kritisk coach. Men det kræver dog at man øver sig i at rose sig selv.
Et konkret bud på en hverdagsstruktur, der også indeholder pauser og ros
Da det kan være svært at bryde med samfundsmæssige tendenser og intensive arbejdsvaner, vil FRIHED i SIND gerne give dig et bud på, hvordan du kan strukturere din hverdag, således, at du oplever mere overskud og mindre stress i din hverdag. Hvis du stadig er skeptisk, og tænker…. jeg har da ikke tid til pauser, og hvordan kan jeg få mere frihed af så meget struktur? Så se det som et eksperiment. Du kan fx prøve det af i næste uge, og notere, hvis og hvilke effekter, du mærker af det. Skemaet er en skabelon, og du skal være velkommen til at skræddersy det til din specifikke situation. Dog er det vigtigt, at du holder dig til pauseintervallerne.
Mentale pauser kan være lige så gode
Hvis du har et job, hvor det kan være svært at lave et total afbræk, så prøv i stedet mentalt at holde pause og sig til dig selv: Nu tager jeg lige pause fra at føle, at jeg skal være effektiv eller opnå noget. Jeg giver mig bare mig selv lov til at være. Det har jeg fortjent i de fx de næste 20 minutter.
Masser af varme tanker til dig og din proces, især når den bliver frustrerende. Hvis du har spørgsmål eller vil booke en tid, så skriv eller ring gerne til mig.
De varmeste hilsener
Emilie, psykolog, mindfulness-instruktør og stifter af FRIHED i SIND
Emilie Assentoft
Psykolog
Hos FRIHED i SIND kommer du tættere på dét, som betyder noget for dig - samt en empatisk og ikke-dømmende psykolog, der har 10 års erfaring med samtaleterapi
Vis min profil