Giver stress angst?

Skrevet d. 29-12-2016 13:39:41 af Liv Johns - Psykoterapeut MPF, Traumeterapeut, Parterapeut, Familieterapeut/-rådgiver, Stressterapeut, Coach, Terapeut

Hvad forskellen er på stress og angst, og hvad kan du gøre for at komme ud af den negative spiral?

”En bekymret far ringer til mig på vegne af hans datter, der ikke selv kan overskue at ringe. Det drejer sig om hans 24-årig datters socialfobi, eksamensangst og stress, der gør ham bekymret. Jeg foreslår alligevel at jeg snakker med hende. Heldigvis kan hun godt se, at den energi hun ikke har, vil hun forsat miste mere af, så længe far skal redde hende”.

Datteren - lad os kalde hende Sarah - stiller så store krav til sig selv, at hun får stress. Lige nu er det eksamenslæsningen, der stresser Sarah. Andre typiske grunde til stress har ofte personlige karakteristika - fx meget ansvarlig, svært ved at sige fra / sætte grænser og stiller store krav.

 

Hvad er stress?

Hvor stress i gamle dage hjalp dig med ikke at blive ædt af tigeren og løbe, så ophober stressen sig i dag ofte i kroppen. Fordi stress er en biologisk mekanisme, der tilfører ekstra energi i kritiske situationer, er det et problem, når vi ikke får brændt den frigivne energi af igen.

 

Det er stresshormonerne adrenalin og kortisol, der giver energien til at flygte. Udfordringen i dag er, at det er energikrævende for kroppen konstant at yde ekstraordinær energi.

 

Opsummerende kan man sige, at stress er en kamp- og flugt mekanisme, der hjælper os i kritiske situationer. Ved stress er kroppen altså i en konstant trusselstilstand.

 

Hvad er angst?

Angst er en reaktion på, at noget er for overvældende og for ubehageligt. Sarah har skyhøje krav til sig selv. For hende er det farligt at være i kontakt med egne behov, for tænk nu, hvis andre opfatter det som uperfekt, så risikerer hun at blive afvist. Derfor er det farligt at være i kontakt med egne behov.

 

[Du kan læse mere om, hvordan et enkelt tip, kan ændre din indstilling i min blog ”Hvad er din ledestjerne” fra 11/12 2016].

Det er angstprovokerende at være i alarmberedskab. For det opleves som om, du er i fare!

Opsummerende skyldes angst, at din krop reagerer på fare. Du kommer ud af angsten ved at berolig dig selv og ved at kunne have tillid til dig selv om, at du ændrer situationen på sigt.

 

Sarah betror mig at nytårsaften vil hun sidde alene og læse op til eksamen. Hun går derved glip af, at samvær med andre kan give tryghed og derved ro på nervesystemet.

 

Stress giver angst fordi pulsen ryger op og det kan opleves angstprovokerende. Eftersom hormonfrigivelsen netop er et alarmberedskab. Det kan i sig selv være angst-provokerende. Når du ignorerer stress-signalerne svarer det til, at du råber: ”Hjælp!” og ingen hjælper. Derfor vil jeg ønske for dig, at du går i gang med at redde dig selv NU. Hver time, hvert sekund i dit liv er kostbart.

 

Det er dine sanser, der afgør om du er tryg eller i fare.


Hvad skal der til for at afstresse?

Det er enkelt at komme af med stress igen, men mange gør for meget. Sæt dig i situationer, hvor det er ok at mærke og være i din krop. Det er den bedste teknik til at forny din energi og skabe ro.

Enkle teknikker er:

·        At gå en tur (allerede efter 10 min. viser undersøgelser at glædeshormoner frigives)

·        At beskæftige sig med nydelsesfulde ting såsom en hobby eller musik

·         At lave korte afspændingsøvelser. Søg på guidede afslapning på youtube. Max 5-10 min. i starten, for at undgå rastløshed og en fod på bremser og speeder samtidigt.

 

Sørg for dine sanser lytter til noget godt, ser noget dejligt og at du er bevæget af noget behageligt.

Hvad med dine tanker…?
Det bliver en anden gang. Når du har fået mere ro og tryghed, så mindskes angsten og de stressfyldte tanker.

Se for dig, hvordan du længes efter, at dit liv vil være. Det kan være du drømmer om et liv, hvor du nyder samvær med venner og kæreste, at du føler dig ’Set & hørt’ for den du er, og at du har et job du nyder.

Få hjælp

Du kan ringe og høre nærmere om stress og angst - gerne mellem kl. 8-9 på tirsdage og torsdage. Du kan også bestille en gratis afklarings session på 15 min. over telefonen.

 

PS. Husk at angst er noget du kan gøre ved - også indenfor for en overskuelig periode. Hold fast i den holdning!

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.