Forstyr dine relationsmønstre og opnå mere glæde

Skrevet d. 21-8-2017 12:16:30 af Emilie Assentoft - Psykolog

Forstyr dine relationsmønstre og opnå mere glæde

Mennesket er et vanedyr, og vi kan være gode til at dyrke de samme mønstre og vaner i vores relationer med andre, fordi vi hænger os fast i idéen om noget stabilt. Illusionen om tryghed. At vores relationer forebliver de samme. Der er intet galt i rutiner og vaner i vores relationer, men hvis vi holder for meget fast i dem – kan det gøre os stressede og skabe frustration, tilbagetrækning og skænderier i relationen.

Du kender det måske godt. Du vil egentligt gerne ændre på nogle af dine relationsmønstre. Måske enten blive bedre til at lytte, eller blive bedre til at sige fra. Og føler dig måske, nogle gange, drænet for energi, når du har tilbragt tid med andre. Du længes måske efter mere ligeværd.

De fleste stræber efter ligeværd, og derfor er du sikkert i gang med en proces. Derfor kan det være, at du allerede har gang i nogle af de initiativer, jeg vil nævne og som vi kan tage i forhold til at forstyrre vores relationsmønstre. Men vi kan også være gode til at sige, at vi ville gøre noget andet, og så ikke gøre noget ved det. Derfor synes jeg dette blogindlæg kan være relevant.

Jeg vil tale om små skridt, vi kan tage, da det aldrig er muligt at opnå ligeværd hele tiden. Men vi kan stræbe efter det og periodevis opnå dette. Når vi mærker ligeværd, vil vi kunne styrke samhørighed, tryghed og glæde i og af relationen.

Men hvordan kan man forstyrre relationsmønstre? Der kan være mange måder at forstyrre et mønster på, men jeg vil nævne nogle, jeg selv oplever, som mine klienter snakker om og som samfundet er med til at reproducere.

Gør noget andet ved cafébesøg

Et cafébesøg med en latté kan være det hyggeligste i verden. Men prøv at lægge mærke til om det er de samme mønstre, der forekommer. Det kan være, at det ofte kun bliver til smalltalk og en præsentation af dét, som går godt og emner som karrieren, der berøres. Når vi går på cafe, vil vi have en tendens til at reproducere samfundets tendenser, som i dag, er meget præsentations- og karrierebaseret. Vi vil måske snakke om de samme emner og anskue ting fra samme vinkler (Fenner, 2007:s. 232). Det kan også være, vi ofte snakker om, hvad vi er bange for og det negative. Eller kun det positive.  Måske er det kun den ene, der får lov at fortælle og den anden har en lyttende rolle. Det kan være, at I er gode til afbryde eller give hinanden råd. De nævnte mønstre finder selvfølgelig også sted i alle andre kontekster, hvor man gebærder sig med sine relationer: derhjemme, på arbejdet og udenfor.

Skab ligeværd: Få lige meget plads, lyt mere og undgå at afbryde

En måde at forstyrre en relation på, kan være, at man aftaler at lytte til hinanden i lige lang tid – uden afbrydelser. Men at man ved slut, opsummerer det, den anden har fortalt. Når man fortæller, kan man øve sig i at være ærlig, således, at man måske ikke kun fortæller sine successer, men også hvad man går og kæmper med. Både det at begge parter får lov at komme på banen, samt at man fortæller ærligt, kan styrke samhørig og fællesskab. Når vi har en ramme for forandring, bliver det nemmere at bryde med relationsvanen eller mønsteret. I kan eventuelt tage tid på telefonen, så I er på den sikre side.

Vær sammen om noget fælles tredje

At være sammen om noget fælles tredje, kan også være en hjælp til at bryde ellers vante relations-mønstre & aktiviteter og en kilde til positiv energi og styrket selvværd. Det kan være man er vant til at gøre én ting sammen, men det kan være yderst styrkende for en relation at lære hinanden at kende på ny. Det kan føles grænseoverskridende, men det er dét værd at kaste sig ud i.

  • Sæt tid af til en gåtur i naturen. Måske kan I gå noget af turen i stilhed? 
  • Lav selvudviklingsøvelser sammen, lytte øvelse eller meditér sammen.
  • Tag til en sportsaktivitet eller lav noget i naturen
  • Tag til noget kulturelt, et event eller på ferie sammen.

Disse er blot nogle forslag, og det vigtige er, at I måske gør noget andet end det I plejer.

Så overvej måske først, hvilke mønstre ser du i dine relationer og hvad kunne du godt tænke dig at prøve af nye initiativer? Hvad kunne være det næste skridt for dig eller jer?

Masser af hjertevarme og tålmodighed sendes til din eller jeres særlige proces.

 

Emilie Assentoft

Psykolog i FRIHEDiSIND

Reference: Radiant mind af Peter Fenner (2007).

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.