Er du træt af at svine dig selv til, når du fejler eller bliver afvist?

Skrevet d. 12-4-2017 12:18:02 af Emilie Assentoft - Psykolog

Er du træt af at svine dig selv til, når du fejler eller bliver afvist?

For mange af os, kan det være svært at fejle. Fordi det ofte kan føle til selvhad og selvbebrejdelser – frem for en accept af, at vi ikke kan undgå at fejle. Fordi vi er mennesker. Vi er ikke robotter og vi bliver aldrig perfekte. Det perfekte er uperfekt.

Men hvorfor bliver vi så ved med at svine os selv til, når vi føler, vi har fejlet? På hjemmefronten? I parforholdet? Som veninde/ven? Som medarbejder? Som ledig? Som pensionist?

Fordi vi har en idé om, at hvis vi bare kritiserer os selv nok og straffer os selv nok, så bliver vi bedre. At vi tror fuldt på overbevisningen om, at hvis jeg skal være god nok, må jeg ikke fejle. Så skal jeg altid præstere 100%. Ifølge psykolog Kristin Neff er medfølelse over for vores fejl langt mere motiverende og udviklende, end den hårde pisk.

Få øje på, hvordan du behandler dig selv, når du fejler

Vi kan starte med at få øje med, hvordan vi behandler os selv næste gang, vi føler, vi har fejlet.

Hvordan taler du til sig selv, når du har haft et skænderi med kæresten? Følt, at du har fejlet på jobbet? I en relation?

Eksempel på barsk selvkritik: Jeg burde ikke have fejlet. Jeg burde ikke være ked af det/skuffet/ærgerlig. Jeg burde altid kunne finde ud af det. Det kommer aldrig til at gå. Jeg kan lige så godt give op nu. Jeg er ikke god nok. Det hele er lige meget.

Denne selvkritik kan handle om en stærk overbevisning om, at vi skal straffe os selv, når vi har fejlet og fordi vi tror fuldt ud på idéen om det perfekte.

Vi kan vælge at gøre noget andet!

Heldigvis kan vi træne os selv i at styrke mere medfølende og motiverende overbevisninger.

Eksempel på medfølende snak til dig selv: Det er okay, at jeg er skuffet/ked af det lige nu. Selvom jeg lige nu føler mig som en fiasko, er det ikke ens betydende med, at jeg ikke er god nok. Jeg behøves ikke at yde 100% for at være god nok. Det er bare et naturligt bump på vejen. Det er en del af det at leve og være menneske at opleve udfordringer og afvisninger. Jeg skal nok komme tilbage igen. Måske handler det bare om nogle små justeringer, frem for at jeg skal gøre noget drastisk lige nu? Er der noget, jeg kunne have brug for, at andre gjorde anderledes? Noget jeg selv kunne gøre? Noget jeg kunne gøre for at passe på mig selv? Jeg kan måske se på disse, når jeg lige er kommet mig. Jeg er et godt menneske, lige meget hvad!

 

Vi skal aldrig holde op med at stræbe efter noget

Vi skal aldrig holde op med at stræbe efter noget. Det er jo også vores drivkraft. Men vi kan vælge hvordan vi vil behandle os selv i vejen hen mod dét, som vi drømmer og håber om. Jeg tror, at hvis vi også har øje for alt dét, som vi har lige nu og her. Det som betyder noget allerede nu. Det som du har gjort, som betød noget for dig. Noget som andre har gjort. Så bliver vejen hen til nye drømme og håb uendelig meget sjovere og mindre vigtig. Og det tror jeg er vigtigt.

Men husk: Ligesom med alt andet, så skal vi også huske at være tålmodige, når vi sætter os for at være medfølende med os selv. Det er en udfordrende proces, men husk at skrive dine successer ned, når det i  ny og næ lykkes dig at tale medfølende til dig selv, når du føler dig som en fiasko eller føler dig afvist. Der er ikke en perfekt endestation. Det er en vedvarende proces at være medfølende over for sig selv. 

Masser af varme med til din særlige proces.

Kærlig hilsen Emilie

Psykolog, mindfulness-instruktør og ejer af psykologpraksis FRIHEDiSIND

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.