Skrevet d. 17-3-2017 08:05:53 af Emilie Assentoft - Psykolog
Jeg har tidligere skrevet om, at det kan være nemt at tro på overbevisninger, om at ’det er umuligt at forandre sig’ eller ’det bliver aldrig anderledes’. Når vi er overbeviste om eller tror fuldt ud på, at det ikke er muligt at forandre sig eller at få det bedre, så handler vi også ud fra disse overbevisninger. Vi ender med at gøre det samme, som vi plejer. Vi kører i samme rille. Det kan i og for sig også være helt okay, med mindre vi inderst inde længes efter, at der også skal ske noget nyt. At vi har en længsel efter at gøre noget andet – før vi ligger ved vores dødsleje og fortryder, at vi ikke gjorde noget ved dét, som vi egentligt gerne ville ændre. Noget, som var vigtigt for os.
Vi lever i en kultur, hvor vi bombarderes med indtryk, viden og informationer om trusler. Før hen havde vi slet ikke muligheden for at kunne tage stilling til alt det. Der var simpelthen ikke den samme mulighed for hurtighed, som vi ser i dag, og det kan gøre det svært at have tid til at overveje, hvad der er vigtigt for én.
Genetik, diagnoser og sygdomsfokus
Derudover kan naturvidenskabens og psykiatriens fokus på genetik, diagnoser, sygdomsfokus og kategoriseringer i forhold til psykisk smerte være med til at bidrage til en idé om at man er sin diagnose, genetik, baggrund eller problem, selvom disse egentligt er ment som en legaliserende måde at få hjælp på.
Afhængig af lidelse i den vestlige kultur
Dette er ikke for at underkende den lettelse, mange oplever i forbindelse med at få stillet en diagnose, men for at kaste et kritisk blik over, at det samtidig også kan få også til at miste troen på, at vi kan få det bedre og bidrage til en overbevisning om, at ’sådan er jeg bare’. I den forbindelse taler Peter Fenner også om, at vi utilsigtet, er blevet afhængige af lidelse i den vestlige kultur, og at vi faktisk finder tryghed ved at lide. At det er blevet til en vane. Det er også grunden til, at det kan være så svært at forandre noget, og faktisk opleve, at man får det bedre. For der er også noget man siger farvel til. Endelig kan en manglende accept af os selv og skamfølelse gøre det svært for os at turde se på, hvad vi kan ændre.
Du kan forandre dét, som du gerne vil!
Du er god lige, som du er!
Du behøves ikke at lide og straffe dig selv!
Hjertevarme
Emilie
Psykolog og stifter af psykologpraksis FRIHED i SIND.
Emilie Assentoft
Psykolog
Hos FRIHED i SIND kommer du tættere på dét, som betyder noget for dig - samt en empatisk og ikke-dømmende psykolog, der har 10 års erfaring med samtaleterapi
Vis min profil