Hvad gør jeg, når mit barn ikke vil i skole efter Corona-tiden

af Julie Kyhn

Sidst opdateret 23-9-2020

Reviewer Unknown User

Er der noget galt med mit barn? - det vil ikke i skole efter Corona tiden.

trist dreng på vej til skole

Oplever du gråd, vrede eller bare øget modstand, fordi dit barn ikke vil i skole efter en lang periode hjemme efter corona-tiden. Det oplever rigtig mange forældre lige nu.


Men her er nogen råd, du måske vil kunne have gavn af.


Det du kan starte med at undersøge, hvordan dit barn egentligt trivedes i skolen både fagligt og socialt.


Mange børn har udfordringer ift. det tempo, der er i skolen. Skemaet, det faglige, lærerne og klassekammeraterne.


Mange børn bruger enorm meget energi på, hvad de andre klassekammerater tænker om dem, som også kan overskygge det faglige fokus.


Èn enkelt oplevelse af at være blevet grinet af, kan fylde så meget, at frygten for at fejle overskygger alt det, de ellers kan.


Faglig eller social frygt

Dit barn har måske nydt Coratiden, fordi han/hun har fået de pauser og den hjælp, de har haft behov for. Frem for alt, har de ikke skulle bruge energi og kræfter på, om lærerne eller klassekammeraterne synes de er gode nok både fagligt og socialt ift de andre i klassen. De har kunnet være dem selv uden præstationsangst, og det har højst sandsynligt føltes trygt at sige fra over for dig som forældre, når dit barn ikke magtede mere.


Sænk ambitionsniveauet i en periode. Giv barnet succesoplevelser, og spørg ind til det dit barn har interesse for eller nemt ved. Det kan eksempelvis være de kreative ting i skolen. Dit barn skal have af vide mindst én ting hver dag hun/han har gjort godt.


Styrk selvværdet hos dit barn

Det kan også være at dit barn er godt med fagligt, men er særlig udfordret i det sociale samspil i klassen. Det kan være dit barn har så lavt selvværd, at de udviser angstlignende symtomer, og i deres hoved er, det eneste, der fylder tanker som:


  • Er der nogen, der vil sidde ved siden af mig?
  • Har jeg nogen at være sammen med i pauserne?
  • Hvorfor bliver jeg aldrig valgt til, men skal invitere mig selv ind i fællesskabet?
  • Alle lærerne og mine klassekammerater er ”dumme”.


Dit barn er kommet ind i negativ spiral og har svært ved at sætte ord på, hvad han/hun egentlig føler. De kan ikke overskue, om de selv har en andel i manglende invitationer i det sociale fællesskab, da de ikke længere kan få øje på deres egne ressourcer og kvaliteter.


Alle de spekulationer koster meget energi og dit barn er på konstant overarbejde, og det slider på selvværdet.


Alt dette har Barnet har været “skånet” for i Coronatiden!!!! Tanker og krop har fået lov til at hvile!


Hvad skal du som forældre gøre

Som forældre har du muligheden for at “ stoppe op” tag dit barn seriøst. Der er noget som ikke fungerer. Det er så frustrerende, og gør måske helt ondt ind i sjælen som forældre at stå med et barn, der med ord og hele sin krop, fortæller at det nægter at komme skole. Hvorfor kan han/ hun ikke bare gøre som alle de andre børn. Det er menneskeligt og helt forståeligt at tænke sådan. Men mit budskab er:


Tag det seriøst

ret fokus hen mod, hvordan du bedst hjælper dit barn

gør noget andet end det du gør nu

evt i samarbejde med lærerne.


Jeg har meget stor erfaring med børn og unge, og én af de vigtigste ting, jeg gør i mit arbejde, er at genopbygge barnets selvværd. Jeg arbejder med barnets ressourcer, og det er også igennem det arbejde, at vi sammen finder en ny vej, og undersøger og finder ind til, hvad barnet selv kan gøre for at komme ud af den negative spiral.


Barnet får redskaber til selv at kunne ændre sine negative tanker om sig selv og andre, og bliver i stand til at træffe nye valg, og stå stærkere, når ”skibet gynger”.


Skrevet af Julie Kyhn Coach, Familieterapeut/-rådgiver, Mindfulness instruktør, Børn og unge coach

Hvad gør jeg, når mit barn ikke vil i skole efter Corona-tiden

Kirsten Alstrøm Maria Berry Sonne Jette Fredslund Yvonne Enghave Brodersen
Brug søgning via postnummer

Se udvalgte mentorer nedenfor

 

Hvad gør jeg, når mit barn ikke vil i skole efter Corona-tiden

Kirsten Alstrøm Maria Berry Sonne Jette Fredslund Yvonne Enghave Brodersen
Få hjælp online fra 596 kr./md.

Hvad gør jeg, når mit barn ikke vil i skole efter Corona-tiden

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.