Unge mænd der kører skævt - skal kunne se vejen frem

Skrevet d. 24-1-2018 17:25:35 af Per Rasmussen - Mentor, Coach, Mentaltræner

Usikkerheden på egne evner fylder meget når det er et 1 år siden man droppede ud af uddannelsen og hashrygningen har fået pladsen. Så meget at det er nemmere at tage endnu et skridt tilbage end det er at tage et frem.

Og selvom det kan virke meningsløst set udefra, så giver det faktisk helt fint mening. Derfor er det også vigtigt at starte netop der. Med en ydmyghed overfor at vi her har et ungt menneske der er på røven. Her starter arbejdet.

Samtale er godt men handling er bedre. Unge mænd på 15-20 år bliver alt for ofte holdt fast i snak. Og de bliver gode til at tale med og tale efter. Derfor er det vigtigt at få sat handling på snakken, stille krav og have forventninger. De skal have ansvaret for at løse nogle opgaver der passer med højden på øjnene. 

Med til handling hører jo som bekendt bevægelse. Med til bevægelse hører kroppen. 

Eksempel: Den unge får forklaret at han skal tage nogle små skridt fremad, men ikke større end at han er tryg ved det. Han sidder og kigger tomt på mig. 

Hvad fanden snakker den gamle mand med det grå skæg om?

Jeg tager nu en hulahopring og placerer ham i den. Fortæller ham at det er hans komfortzone, alt det han er tryg ved. Men for at komme et skridt frem må han tage et skridt ud af hulehopringen. Og for at være tryg i det må han have kropsvægten på det ben der er i ringen. 

Nåerh - ja, det giver god mening.

Og sådan er det med unge mænd. De forstår ikke ret meget af hvad vi fortæller dem hvis ikke der kommer en handling på.
__________________________________________________

Skridtene må de selv tage, men ansvaret fordeles mellem mig og den unge. Det er den kontrakt vi laver og det kan fungere fantastisk hvis vi er enige om at der skal forandres på nogle ting.

Er de unge heldige at have en mor og far der vil dem er det dejligt. Så længe deres vigtigste opgave forbliver at være forældre der gør det forældre gør. Unge mænd vil gerne selv. hvis ellers de kan få lov af deres mor.

Når vejen er blevet væk skal der lægges asfalt ud til en ny. Og den unge skal selv være med så langt det er muligt. Dette er vigtigt for at minimere tilbagefald og for at styrke dem i troen på at de kan meget mere end de tror.

I dette skriv har jeg ikke været omkring hashrygning. Det er ikke det interessante her, blot et drug of choice. 

Skal de unge ryge hash? Selvfølgelig skal de ikke det. Hvorfor ikke? Fordi det ikke er godt for dem, de kan blive syge i sindet af det og blive kørt langt bagud af uddannelse og arbejdsmarked. Det er de færreste der kan håndtere begge dele.

Håber du kan bruge det. Ring hvis du har en ung der gerne vil rejse sig i fuld højde og bare mangler noget god sparring.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.