Om Sorg

Skrevet d. 21-10-2017 23:17:03 af Annelise Lindum - Traumeterapeut, Psykoterapeut MPF, Kropspsykoterapeut, Parterapeut

Om sorg.

1.      Forstå at dit hjerte er knust, selvom det ikke er synligt eller forstået for andre.
Der er ikke nogen rigtig eller forkert måde at sørge på, og sorg er ikke en lineær proces.
Sorgen starter, når du begynder at anerkende sorgen. Sagt på en anden måde, når du gennemgribende begynder at adressere hvad der skete, eller hvad der ikke skete. Ligegyldig om det er 6 måneder, 4 år, 15  eller 30 år siden.

2.      Anerkendelse.
Før du kan sørge, må du anerkende, at du har brug for at sørge.
Noget skete eller det skete ikke, det belaster dig.
Ironisk nok, når du er bebyrdet, gives noget til dig og tages væk fra dig på samme tid. Hvad føler du, blev taget fra dig? Hvad føler du tynger dig?
Svaret ved at vælge at svare på spørgsmålet, hjælper dig til at genkende, hvad du må sørge over.

3.      Berøring.
Du må berøre tabet, lige så vel som al vreden, ked af det heden, bitterhed, risilience, medfølelse og alle andre følelser, som du møder og mærker gennem tabet. Du er i berøring med din sorg, når du giver plads til de følelser dit tab bringer ind i dit liv.
Det må føles modsat intuition ved at gå tilbage til de følelser, som du så desperat ønsker at blive fri for. Men der er simpelthen ingen vej at komme igennem sorgen på uden, fuldt at føle det. Du må samle det op, holde det, føle vægten i dine hænder, i dit hjerte og i dit liv. Du må føle hele tabet. Sorgen forlanger at blive følt. Sorgen kræver at blive følt med en intensitet som ikke behøver søvn.
Enten tillader du dig selv at møde følelserne eller du pakker dig ind i et skjold for dig selv under et misforstået lag af selvbeskyttelse.

4.      Bevægelse.
Følelserne af sorg kan vare så længe, at du næsten bliver venner med sorgen. Sorgen bliver nærmest mærkelig mildnet ved dets kendte forudsigelighed. At deale med sorgen betyder at lade gå af det kendte og bevæge mod noget mindre forudsigeligt, hvilket kan være skræmmende. Hvis du virkelig ønsker at møde sorgen, må du fortsætte bevægelsen igennem, eller bevæge dig igennem periferien, den kendte del af din sorg og direkte ind i epicentret af din sorg. Som den klassiske helts rejse går, må du komme ind i hvalens mave.
Der, og kun der, finder du døren til det uforudsigelige stykke af livet, som tålmodigt venter på dig på den anden side af smerten.

5.      Så…
Forstå at dit hjerte er knust. Erkend hvorfor det er knust. Rør, berør sorgen. Bevæg dig mod epicenteret af din sorg, som den eneste vej til den anden side af din smerte.
Vær venlig at huske, sorgen som du oplever, er din og du kan bære den med dig, så længe du ønsker. Lad kun gå af den, når du føler dig klar, det er i orden. Hvis du ikke føler dig klar til at gå igennem det alene, søg professionel hjælp. At navigere gennem sorg kan være uforudsigeligt farligt terræn for nogen. Og du skal ikke gøre det alene.

Frit oversat efter Psykoterapeut Katherine Schafler af Annelise Lindum. Okt. 2017   


Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.