Skrevet d. 8-11-2014 09:33:13 af Anke Plato - Familieterapeut/-rådgiver, Psykoterapeut MPF, Sandplayterapeut, Parterapeut
Efteråret er over os, med gråvejrsdage, kulde, regn og rusk. For nogle mennesker betyder det, at de bliver deprimerede – vinterdeprimerede.
For dem er det tilbagevendende, det med vinterdepression. Et mønster og noget der følger med årstiden. Når vi har det sådan, oplever vi, at vi bliver trætte, føler os energiforladte, har mørke/triste tanker og måske at vores appetit øges, især efter søde sager.
Dagene bliver kortere og timer med dagslys formindskes. Set fra et biokemisk perspektiv, ved vi, at produktionen af signalstoffet serotonin(i hjernen) daler i takt med at lyset forsvinder. Det betyder, at det rent faktisk bliver sværere for os ”at holde humøret oppe”, da serotonin netop er et stof der påvirker humøret - populært kaldes det da også lykkehormonet.
Vi kan derfor hjælpe os selv ved at sørge for at få dagslys hver dag og holde serotonin-niveauet oppe. Forsøge at holde fast i en daglig rutine, hvor vi opholder os udenfor i dagslyset helst fra morgenstunden. Vi kan gå en tur i vores have eller rundt om vores blok. Bor vi tæt på skov eller vand, kan vi gå der og følge med i årstidens skiften dag for dag.
Uanset hvor vi går, kan vi sanse, det der er omkring os. Det være sig farver, former, lyde, kropsfornem-melser eller dufte – sansninger der netop får os væk fra vores tunge tanker og inviterer os til at være i nuet - være ”mindfulde”. Mindfulness betyder bevidst nærvær, altså at være til stede lige her og nu i oplevelsen og ikke lade os rive med af forstyrrende, måske negative tanker – f.eks. tanker om fortiden, fremtiden, bekymringer mv… Man kan træne at være ”mindful” og vi ved, at det også er noget, der virker mod blandt andet depressive tanker og tankemylder.
Et andet godt råd er at kikke på sin søvn og sit søvnmønster – at få lavet sig nogle gode rutiner og få de timers nattesøvn, hver nat, som kroppen har brug for.
Ikke mindst må vi også acceptere, at vi kan have et lavere energiniveau, når det begynder at blive mørkt. Lad være med at os selv forkerte i det og måske blive selvbebrejdende og presse os selv. Tværtimod må vi møde forandringerne i os selv med omsorg og opmærksomhed. Være opmærksomme på hvad vi har brug for, og sætte tempo og aktivitetsniveau efter det.
Til slut er det vigtigt at pointere, at der er mange grader af vinterdepression, og at det for nogle kan være nødvendigt at søge professionel hjælp, så de kan få hjælp og relevant støtte til at komme igennem en sådan periode. Her kan samtaleterapi være vældig hjælpsomt!