Værd at vide om dine tanker

Skrevet d. 8-11-2014 15:47:04 af Helle Sommer - Psykoterapeut, Traumeterapeut

Tanker er noget vi selv skaber

De fleste af os ved ikke så meget om vores tanker. Måske er du slet ikke bevidst om,  at det der kører indvendig som en indre stemme af og til, faktisk bare er tanker.

Vores tanker har stor indflydelse på, hvordan vi oplever det der sker omkring os, og på hvordan vi har det med os selv og andre. Derfor kan du have stor gavn af, at vide lidt om dem. 

Tanker er faktisk ikke andet end mentale konstruktioner

Det betyder at hver eneste tanke du har, er en du selv har skabt helt ubevidst. En tanke er altså på ingen måde, et udtryk for en større sandhed om noget som helst.

Uanset hvad du gør kommer der ca. 60.000 tanker i dit sind i løbet af et døgn. Men du ER ikke dine tanker, de er ikke sandheder men blot noget der kommer og går. Du kan begynde at opfatte tankerne som skyer på en blå himmel der kommer drivende uanset hvad du laver. 

Hvilke tanker vil du give opmærksomhed?

Nu hvor du ved det, kan du øve dig i at vælge, hvilke tanker du vil give opmærksomhed og hvilke tanker du vil lade passere videre på din indre blå himmel. Der er dig - og der er dine tanker - Og du kan nu begynde at være bevidst om hvilke tanker du vil give din opmærksomhed.

Dine tanker har enorm indflydelse på hvordan du har det. På hvilke konklusioner du drager om det du oplever, hvad du tror om andre mennesker og især hvad du tror om dig selv. 

Nøglen til forandring ligger i dine tanker

Nøglen til forandring ligger i at arbejde bevidst med dine tanker, når du bliver trist eller vred så undersøg hvilke tanker du har i situationen. Undersøg hvilke tanker der kunne støtte dig bedre. Hvad kunne du sige til dig selv som ville skabe en bedre oplevelse for dig i den givne situation.

Vær venlig og tålmodig med dig selv i dit arbejde, det kan tage tid at ændre vaner.  

 

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.