Sådan får du de ubehagelige følelser væk

Skrevet d. 20-3-2016 18:08:07 af Helle Sommer - Psykoterapeut, Traumeterapeut

Følelserne du bare vil have til at forsvinde
Vi har dem alle, de følelser vi helst ikke vil mærke: vrede, frygt, usikkerhed, sårbarhed, ikke god nok, uværdig, skam og skyld for lige at nævne nogen af dem. De fleste jeg møder i min praksis ønsker virkelig, at jeg bare kunne fjerne det ubehagelige. Men sådan virker krop og sind  ikke.  

Det der virker er
At du tør være med følelserne, så du kan undersøge dem og se hvad de er for nogen. Mærke buskabet, forstå og acceptere at de følelser er en del af livet. Når du holder op med at bruge en masse kræfter på at undgå dem, at lukke dem ude, så sker forvandlingen og de slipper efterhånden intensiteten.
Man kan sige, at vores følelser har vigtige budskaber til os. Når vi ikke vil høre dem larmer de alt hvad de kan. Når vi begynder at lytte til dem, at lukke dem ind, slipper de. Budskabet er hørt, deres opgave er klaret og de kan falde til ro.


Sådan gør du når du mærker ubehaget:

  • Stop op og vær nærværende
  • Læg en hånd på brystet, og forestil dig at du trækker vejret ud og ind af hjerte området.
  • Observer den følelse du mærker, hvilke tanker har du, hvilken historie fortæller du dig selv?
  • Flyt fokus fra dine tanker til din vejrtrækning, uden tankerne, hvad vil du da kalde følelsen?
  • Tal med følelsen, hvis det f.eks. er frygt du mærker, så sig inden i dig selv eller højt "Jeg mærker frygt lige nu og det er helt ok, du må gerne være der. Alle mennesker føler sådan en gang imellem og det er helt ok" Gentag igen og igen indtil intensiteten falder.


Vi har alle en unik historie
De følelser vi mærker, er alle en del af vores historie. Igennem livet har vi ubevidst lagret alle de oplevelser der udløste "skæld ud" /  "vrede" / "kærlighed" osv. Når du i voksen livet oplever noget der minder om oplevelser fra din historie, udløses de følelser der lægger sig til historien. På den måde har vi alle, vores helt unikke oplevelse af verden, og hver vores unikke udløsere af både glæde og ubehagelige følelser.
  

Lær din historie at kende, og lev det liv du ønsker 
Det jeg hjælper dig med i et udviklingsforløb er, at blive bevidst om din historie. Derved kan du lære at møde og slippe den historie der hindrer dig i at være i voksenlivet som du ønsker.
Andre har fået hjælp til: At tale foran en forsamling - Sige til og fra - Bekymre sig mindre - Føle sig god nok - Mærke sine grænser og handle på dem - Komme ud af stress og let depression. 

Jeg ønsker dig masser af nydelse i dine dage.


De bedste hilsner 
Helle


Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.