VÆRDIFULDE INDSIGTER FOR FOLK, DER OPLEVER ANGST

Skrevet d. 12-5-2019 21:16:52 af Esben Andersen - Coach, Mentor

Nu har jeg hørt en del om de udfordringer folk, der har symptomer på angst oplever. Jeg har både hørt professionelle snakke om, hvad de har set, der hjælper og haft personlige samtaler med folk, der oplever forskellige former for angst. Der især to ting, der går igen. Jeg har derfor skrevet lidt om de to ting, jeg mener er utrolig værdifulde for folk at se, hvis de vil skabe et liv med mere velvære og indre ro.

1. Næsten alle mennesker (ikke kun folk med diagnosen angst) tror at deres omstændigheder og omgivelser skaber deres oplevelse af livet og følelser. Når vi tror omverdenen er skyld i vores mentale tilstand, så vil vi automatisk bruge meget energi på at prøve at undgå eller kontrollere det vi tror er kilden til vores mentale tilstand (humør/angst).

Der er heldigvis ikke noget i vores omverden, der kan skabe en kemisk reaktion i os. Den eneste måde, hvorpå der kan udløses cortisol og adrenalin i os, er ved, at vi bevidst eller ubevidst skaber tankerne bag. Da den måde vi mennesker er designet på er, at vi kun kan føle de tanker der florerer rundt i os. Vi er derfor aldrig rigtig i fare, men vores sind skaber “bare” nogle meget virkelig tanker og billeder inde i os, som vores bevidsthed vækker til live og så kommer vi til at føle frygten/angsten. Det kan derfor opleves, som om vi er i fare, selvom der intet fysisk, der kan skade os.

Du skal forestille dig dit sind er som et hollywood studie. Du spiller alle rollerne, har skrevet manuskriftet, skifter greenscrenen i baggrunden, ligger stemningsmusik til og laver specieleffekterne. Det er ikke noget du gør med vilje, men det er bare sådan sindet fungerer. 

Det gode ved tanker og følelser er, at de er flydende. Alt i dit private hollywood studie ændrer sig ganske af sig selv. Det sjove er, at vores tanker og følelser ofte ændrer sig hurtigere, hvis vi ikke prøver at gøre noget aktivt. 

Sidder du med en følelse af angst og du pludselig befinder dig i en potential livsfarlig situation, så ville du meget hurtig glemme alt om angsten, da dine tanker pludselig vil gå på noget andet.

2. En anden ting dem jeg har snakket med, der oplever angst har tilfælles er, at de prøver at tænke over hele deres dag, næste dag og dagen efter inden de nærmest er stået ud af sengen. De håber at, hvis de kan skabe et fuldstændig struktureret liv, hvor intet uventet sker, så er de i sikkerhed. De skaber en masse forskellige scenarier i deres hoved som måske eller måske ikke sker, og så prøver de at håndtere de fantasi scenarier.

De gør det tildels fordi de tror, at der er noget ude omkring dem, der kan skade dem følelsesmæssigt. De prøver derfor at bevæge sig mod det, de tror vil gøre de er sikre og væk fra det, som de tror vil skabe usikkerhed og angst i dem. Problemet er, at de lever i en illusion om sikkerhed findes ude omkring dem. Medmindre vi er fysisk truede, så er vi altid i sikkerhed også selvom de oplever frygt og angst.

Noget andet er, at de ikke stoler på deres system fungerer realtime, de prøver derfor at håndtere livet ved at planlægge sig ud af det.

Hvad mener jeg med realtime? Vi mennesker er rigtig gode til at fordøje mad vi spiser og ikke det mad vi tænker på. Med det mener jeg, at vi mennesker er født med en fantastisk evne til at håndtere de situationer vi står i og ikke dem vi har skabt i vores hoveder. 
Vores sind er vanvittig kreativt til at komme op med alle mulige ideer og løsninger. Man siger, at de fleste gode ideer kommer i badet eller på løbeturen. Det er ikke fordi det aktiviteten i sig selv, der gør det, men det fordi vi ofte ikke tænker ret meget i de øjeblikke og der er derfor plads til vores system kan komme på ideer og løsninger til de ting vi står over for.

Jeg joker lidt med, at jeg næsten er stoppet med at tænke efter jeg har set, hvor genial jeg er når jeg dukker op i de forskellige områder at livet med så lidt inde i mit hoved som muligt. Jeg er meget mere nærværende, kreativ, har mere energi og ser klarere når mit hoved ikke er fuldt af alt muligt. Det vores hoved ofte er fuld af er alle vores personlige ideer om, hvordan livet bør være.

Jeg har så meget tiltro til, at jeg nok skal klare de ting, der nu skal klares når det dukker op. Det ikke sikkert jeg har en løsning med det samme, men jeg ved det kommer. 

Forestil dig, hvordan det ville forandre dit liv, hvis du så for dig selv, at inde i dig er der en kerne, der altid er okay og i sikkerhed. Du kan dukke op i, hvilken som helst situation og lige meget, hvad du tænker eller føler, så er den kerne intakt.

Den kan ikke blive ødelagt, men kun midlertidigt blive dækket til af alle dine tanker.

“We are not afraid of what we think, we are afraid of what we’re thinking” – Michael Neill

En lille sjov fakta om en undersøgelse jeg hørte om bekymringer.
87% af det folk bekymrer sig om sker ikke
12% sker, men det var ikke så slemt som folk troede det ville være
1% oplever at der pludselig kommer en genial ide til at håndtere udfordringen på

Kærlige tanker
Esben Andersen

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.