Et nyt perspektiv på stress

Skrevet d. 21-5-2019 21:24:54 af Esben Andersen - Coach, Mentor

Det psykologiske paradigme, der hersker lige nu er baseret på en misforståelse om, hvordan livet rent faktisk fungerer. De fleste vokser derfor op i troen om, at følelsen af stress rammer dem udefra. Når det ser sådan ud, så det bedste man kan gøre for at håndtere det er:
Kan en aktivitet skabe en følelse af indre ro og velvære inde i en? Nej.
Det der sker, når vi er i en tilstand af mindfull/meditation er at vores sind er afslappet. Vores sind kan altid falde til ro. Der kan være kaos uden omkring os og stilhed inden i. Der kan være ro ude omkring os, men kaos inden i.
Omvendt har du måske snakket med andre om de stressende omstændigheder du er i uden de kan forstå dig.

1. At undgå det, der giver en stress. Man prøver at undgå de situationer og omstændigheder eller/og tilrettelægger sit liv, så de ikke opstår.

2. Lave aktiviteter, der reducerer mængden af stress vi har. Mindfullness og mediation er rigtig meget oppe lige nu, i forhold til blandt andet at hjælpe med at reducerer stress.

Kan folk få det bedre mens de laver en aktivitet? Ja absolut. Igen det ikke fordi det aktiviteten i sig selv, der gør det. Vi kan på, hvilket som helst tidspunkt droppe ind i en dejlig følelse af indre ro og velvære, da det altid er inde i os.

Du har sikkert hørt andre snakke om, at de er stressede på grund af nogle omstændigheder, men når du hører det, så giver det ikke mening i dit hoved at blive stresset over det, fordi du måske selv har været i samme situation, uden at have den samme oplevelse af det.

Grunden til dette er, at det er meget nemmere at se, hvordan andre er fanget i deres egne tanker, fordi vi kan obserservere det udefra. Ligesom at se en mus løbe i en labyrant. Modsat kan det være meget svært for os selv, at se det bare er vores tanker der spiller os et puds når vi sidder fast, fordi vi lever i en verden af vores egne tanker. Vores oplevelse af livet ligner ofte ikke baretanker, men ligner verdenen omkring os.


Hvad er løsningen?

At virkelig se, hvor din oplevelse af livet kommer fra. Jeg mener ikke på en intellektuel måde, da det ikke ændre noget som helst. Jeg mener gennem indsigt, som for mig betyder at se indefra. En intellektuel forståelse er ofte noget vi har fået, fordi vi har hørt om noget, der lyder som en god ide, hvorimod indsigt er en oplevelse indefra os selv af, der gør den måde vi ser eksempelvis stress fuldstændig ændrer sig.

Det andet at se er, at din evne til at trives og føle velvære ikke kommer an på noget i dine omstændigheder er på en bestemt måde. Det er derfor Viktor Frankl (forfatteren af bogen A mans search for meaning) der var i koncentrationslejr under anden verdenskrig kunne finde mening i hans forfærdelige omstændigheder. Det samme er grunden til at folk, der umiddelbart har alt på overfladen drukner sig i alkohol og stoffer.

Hvis du ikke skaber stressen i første omgang, så ville du aldrig behøves værktøjer til at reducere det.

At få indsigt i dette vil give dig en hel enorm frihed, fordi du vil pludselig ikke føle dig bundet af, at verden omkring er på en bestemt måde og at du skaber de rigtige resultater. Sjovt nok så frigiver dette dig til at opnå det mange søger, netop ved at presse sig selv. Du vil opleve at præstere bedre, at føle dig skarpere, mere nærværende, gladere, mere indre ro osv.


De bedste tanker

Esben Andersen


Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.