Tre trin til et nyt liv - hjælp til selvhjælp

Skrevet d. 15-1-2016 14:36:02 af Steen Andersen - Coach, Mentor, Terapeut, Stresscoach

Se her, hvordan du ændrer dit liv, så du løfter dig selv derhen, hvor du gerne vil være.

Du kender sikkert udtrykket, at “lige tiltrækker lige” og at “du er som du tænker”. Og det er faktisk livet i en nøddeskal, da det liv du lever er baseret på de tanker du har omkring dig selv og dit liv. Det betyder, at hvis du ønsker et andet liv, så er det nødvendigt at du ændrer dine tanker. Dette har du sikkert også hørt før. Spørgsmålet er, hvad årsagen så er til, at det ikke fungerer.

Jeg tænker, at du har givet op for tidligt, at du ikke har vidst hvordan du skulle gribe det an, at du synes det har været uoverkommeligt eller helt umuligt, at det ikke kan have sin rigtighed, at du simpelthen ikke har vidst at det var muligt eller af helt andre årsager.

Svaret er ret enkelt, arbejdet er større - og det tager tid men det er praktisk muligt. Det tager 21 dage at omdanne en negativ tanke til en positiv tanke. Det tager yderligere 21 dage af fastholde denne tanke og endnu 21 dage for at få den til at være permanent. Så - du er kun 63 dage plus dine overspringsdage fra at have dannet et nyt blivende tankesæt. Og der er tre trin i forhold til at skabe dette tankesæt, som kan give dig et nyt liv.

De tre trin til et nyt liv

1) Første trin er din bevidsthed, her har du brug for mental oprydning - og du skal helt ud i krogene. Hvis nu du skal være helt ærlig, ville du så være ven med en der talte sådan til dig, som du tænker om dig selv? Hvis ikke, hvad vil du så gøre ved det? Du er den i dit liv, der hører allermest på, hvad du siger og hvad du tænker. Du får lige om lidt et svar på, hvad du kan gøre, både til dette punkt og til de næste to.

2) Andet punkt er din underbevidsthed, som har brug for en om-programmering. Den er præget af din opvækst, de normer du har med fra din barndom og de meninger du har taget til dig. Det betyder, at en stor del af det du tænker, siger og gør, er noget du gør på autopilot, hvis ikke du allerede har været gennem denne eller en tilsvarende proces. Også dette får du svar på, hvordan du kan håndtere - lige om lidt.

3) Tredje punkt er din holdning - hvor du har brug for at give slip. Du har brug for at være i nuet, at være med de oplevelser og muligheder livet giver dig. Og du har brug for at turde tage og bruge disse muligheder. I princippet uden at skulle tage hensyn til andre end dig selv. Du har brug for en påvirkning i dit nuværende liv, så du bliver opmærksom på, at det faktisk kan ændres.

Den praktiske tilgang til et nyt liv

Jeg har selvfølgelig et bud på, hvordan du kan takle dette, så det også bliver realistisk muligt for dig at ændre dit liv: For at skabe den nødvendige forstyrrelse, må du stille spørgsmålstegn ved det du gør. Du skal ikke i den forstand hverken dømme det eller være negativ overfor, hvad du gør lige nu. Kun stille spørgsmålstegn ved det, om det er hensigtsmæssigt, fair, udfordrende, lovligt eller måske har helt andre egenskaber. Ud fra det svar, du finder frem til, skal du dreje dit liv i en anden retning med en passende forstyrrelse.

Ændring af din dagsbevidsthed

Sæt dig stille ned uden at sige noget eller at være i dialog. Helt alene og for dig selv. Reflekter over de seneste minutter, de seneste timer, dage eller uger. Hvor har du haft en situation sammen med et andet menneske, hvor enten du eller din modpart synes det var urimeligt? Undersøg denne situation nærmere og stil dig i modpartens sted. Vil dette ændre din holdning? Stil dig nu udenfor situationen og se igen på, hvordan den kunne være taklet. Ændrer dette ved din holdning? Hvad er det værste du kan sige om din modpart? Hvor kan andre med rette sige sådan om dig, andre steder i dit liv?

Efterhånden som du arbejder dig igennem flere og flere situationer, vil du kunne indse, at din modpart ikke er så forskellig fra dig. I har bare hver jeres måde at se på tingene på. Din måde er ikke bedre end din modparts og omvendt (du behøver ikke indrømme dette overfor din modpart, kun overfor dig selv :-) ). Lav eventuelt en liste med situationer, du gerne ville have haft et andet udfald på. Vurder dem en af gangen og noter ved dem, hvad du kunne have gjort anderledes og hvordan det ville være, hvis du havde været mere venlig.

Værktøjer du kan slå på internet: The Work af Louise Hay - findes på dansk (Døm din nabo), Skyggearbejde af Pernille Melsted, Livshjulet.

Ændring i din underbevidsthed

Din underbevidsthed er mange gange kraftigere end din dagsbevidsthed. Det er faktisk den der styrer, hvordan dit liv udvikler sig. Det eneste den lyttet til, er din dagsbevidsthed og derfor har du brug for først at få ryddet op i dagsbevidstheden, som ovenfor angivet. Underbevidstheden har brug for visioner og drømme. Det er derfor vigtigt, at du har et mål for eller en drøm om hvor du vil hen. Et bedre job, et bedre helbred, et større hus - mulighederne er kun begrænset af din fantasi og den holdning du har, indtil du når derhen.

Værktøjer du kan slå på internet: Mindfulness, Visualisering, NLP

Lige nu ligger der givet vis en del blokeringer i din underbevidsthed og dem har du brug for at fjerne, før du kan sætte dine drømme og visioner i søen. Til dette kan du have brug for hjælpeværktøjer, hvis ikke du er umådelig god til at gribe og bearbejde dine underbevidste tilskyndelser lige når de dukker op.

Værktøjer du kan slå på internet: Tankefeltterapi, Emotionel friheds teknik, TFT/EFT, Meridiantapping, TRE - Traumatic Release Exercises, Body SDS.

Ændring af din holdning

Her er der ikke meget hjælp at hente fra den store Mr. G. derude på internet. Du må selv til fadet. Din holdning ændres i takt med, at du arbejder med ovenstående punkter og for at du ikke bremser din egen proces, har du brug for at give dig selv lov til, at dette sker. Det betyder, at du kommer til at gøre op med nag, mistillid, hvis du er i en offerrolle, at du ikke altid har ret, at det er Ok både at lave fejl og at skifte mening og mange andre af dine fordomme.

Der hvor du har brug for at komme hen, er at hvile så meget i dig selv og have så meget tillid både til dig selv og til processen, at du ikke er forudindtaget af, hvordan et givet udfald skal være. Du har brug for at hvile med det som er. Forstået således at du vurderer en hvilken som helst hændelse eller tilstand i dit liv uden at dømme den og ud fra den aktuelle situation og ikke ud fra, hvor du synes det vil være mest retfærdigt eller hvordan det skal ske. Du skal kunne acceptere et hvilket som helst udfald og tage dette som en del af din læringsproces mod det mål, du har i dine drømme og visioner.

Stikord: Tillid, tålmodighed, at være i nuet, at være med det som er, ikke at give op, kærlighed.

Kombinationen giver helheden

I praksis vil du på et eller andet tidspunkt i dette forløb nok få en ide om eller forståelse for, at de tre ovenstående punkter hænger sammen. At de hver på deres vis bidrager til, at du kan få et nyt liv, når du begynder at arbejde med dem til at få en ny og bedre tilgang til livet for dig. Et sammenkog af dette kan formuleres sådan:

Vid hvor du vil hen og gå vejen med åbent sind og tillid til, at det lykkes.

Har du brug for hjælp, står jeg gerne til rådighed i en konsultation. For spørgsmål eller kommentarer, er du velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende samtale.

God vind i din proces :-)

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.