Konflikthåndtering - at overleve konflikter

Skrevet d. 31-12-2015 09:20:05 af Steen Andersen - Coach, Mentor, Terapeut, Stresscoach

En konflikt kan være alt fra mindre uenighed til at være en regulær krigsagtig tilstand. Uanset hvor langt en konflikt er kommet, er udfaldet afhængig af, hvordan parterne griber en løsning an. Og du kan gå fra enhver konflikt med oprejst pande, hvis du følger nogle få enkle regler. Dette betyder ikke, at du får ret. Derimod betyder det, at du har forliget dig med beslutningen.

Mit udgangspunkt er, at der ikke findes onde mennesker. Derimod findes der mennesker, som gør onde handlinger. Udfaldet af konflikten vil være afhængig af, hvordan du anskuer dette. Det er dermed af betydning, hvordan du vurderer, hvad du står overfor i din konflikt: Går du efter mennesket i konflikten eller går du efter indholdet i konflikten.

Hvis du går efter mennesket i konflikten

Du vil have ret i denne konflikt. Ikke fordi du nødvendigvis har det men fordi du vil - og det er du i din fulde ret til, ligesom din modpart er. Går du efter mennesket i konflikten, så bliver det personligt og dermed opnås ingen konstruktiv løsning. Der er derimod brug for at du ændrer din holdning, så du bliver fokuseret mod en løsning af indholdet i konflikten.

Alle mennesker er forskellige og vi er os selv nærmest. Vær derfor opmærksom på, om det er fordi du bliver trigget på dine følelser - særligt i forhold til retfærdighed. En kyndig hjælper / terapeut vil kunne hjælpe dig til at finde årsagen til, at du bliver trigget, så du bliver frigjort fra at personliggøre konflikten.

Hvis du går efter indholdet i konflikten

Ingen konflikt kan reelt løses ved at bekrige hinanden med udgangspunkt i fastholdelse af principper eller politiske beslutninger. Der er derfor brug for imødekommenhed, rummelighed og konstruktiv dialog på et sobert, ligeværdigt plan. Ved at følge dine indre tilskyndelser og hele tiden følge det flow der er i konfliktens udvikling, vil den kunne nedtrappes til en dialog. Som dialog vil konflikten være meget lettere for dig at navigere i og du vil få lettere ved at holde overblikket uden at lade dig rive med af dine følelser.

Herfra bliver det også lettere at finde sagligheden i, at uenigheden bedst løses ved en konstruktiv dialog, hvor der kan være mulighed for indrømmelser fra begge parter. Det er ikke nødvendigvis et spørgsmål om at få ret. Det er et spørgsmål om at få tingene til at glide, så begge parter har det godt med det.

Enkle regler til håndtering af konflikter

Ikke alle beslutninger kan træffes lige nu. Nogle beslutninger har brug for at modnes og du er i din gode ret til at bede om betænkningstid - dog ud fra de rammer der er omkring konflikten, da akutte situationer skal løses som sådanne.

 • Følg din indre tilskyndelse, det styrker dit selvværd
  - mærk efter den beslutning i dig selv, hvor du kan se dig selv i øjnene
  • Vælg dine kampe og konflikter med omhu
   - lad være med at involvere dig, hvor det ikke giver mening
  • Tag ansvar og indrøm, hvis du tager fejl
   - lad ikke principper tage over, det vil svække dit selvværd, hvis du gør
 • Betragt din modpart som en ligeværdig
  - som mennesker er i begge lige værdige
  • Undgå at dine følelser tager magten 
   - og sæt i stedet ord på, hvad det gør ved dig
  • Indgå i en dialog 
   - undgå skænderi
 • Vær saglig og faglig
  - hold dig til kendsgerninger
  • Vær villig til at gå på kompromis
   - ikke alt kan løses i sort eller hvidt og nogle gange er der gråtoner
  • Få tingene til at glide i stedet for at holde stille
   - det er ikke et spørgsmål om at få ret men et spørgsmål og at få flow og udvikling

Har du brug for hjælp, står jeg gerne til rådighed i en konsultation. For spørgsmål eller kommentarer, er du velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende samtale.

God vind i din proces :-)

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.