Få kuren mod angst og stress

Skrevet d. 25-12-2015 13:42:23 af Steen Andersen - Coach, Mentor, Terapeut, Stresscoach

Når jeg ser på de mennesker med angst og stress, jeg behandler i det daglige, så oplever jeg, at der er nogle gennemgående temaer. Temaer som du selv kan arbejde med i din dagligdag, så du kan få det bedre. Og selvom både angst og stress sætter deres tydelige præg I den fysiske krop, så oplever jeg en klar bedring, ved at arbejde ud fra en tilgang, hvor tankerne omkring angst og stress bliver bearbejdet.

Hvad er angst

Angst hører til under nervøse lidelser og angst er en naturlig reaktion på fare. Hvad der giver forskellen på, om to personer føler eller ikke føler angst, hvis de begge står i den samme situation afhænger af den tærskel de hver har for, hvad der kan trigge en angst. I dette indlæg beskriver jeg angst ud fra en tilgang, hvor påvirkningen fra angst er ud over det normale.

Hvad er stress - den mentale stress

Stress er en betegnelse for at være belastet ud over det sædvanlige. Jeg vil her kun forholde mig til den mentale stress. I den korte version er der tale om enten kortvarig eller langvarig stress. Kortvarig stress er som udgangspunkt ikke skadelig - og kan faktisk være sundt. Jeg oplever, at langvarig stress kan sætte sig som angst eller trigge angstlignende symptomer. Når først angsten har vist sig, vil selv kortvarig stress kunne trigge en angst.

Den fysiske stress har andre årsager og medfører udtrætning i kroppen. Dette giver andre symptomer, som ikke behandles i dette indlæg.

Hvordan virker angst og mental stress

Ved de personer jeg har arbejdet med, er der i alle tilfælde med angst også en grad af stress. En mentalt stress over, ikke at få tingene til at fungere. Stress er derfor en af første indikatorer på, at en angst er undervejs.

Jeg vil tillade mig at lave en kort afgrænsning mellem stress og angst ved at påstå, at:

 • Ved stress mister du overblikket i en kortere eller længere periode
 • Ved angst bliver du panisk allerede ved tanken om, at du mister overblikket

Før vi kommer til kuren mod angst og stress, så er det vigtigt at huske på, at:

 • Det er ikke farligt og du er ikke skør
 • Det er tanker og følelser
 • Du dør ikke af det

Gennemgående træk ved angst og stress

Det jeg oplever i mine observationer er gennemgående træk af flere elementer. Det mest karakteristiske element er en ubevidst frygt for forandring. Frygten for forandring er med til at fastholde tilstanden af stress og angst - fordi det plejer at være sådan. Jeg er klar over at dette kan virke som en hård påstand, hvis du lider af angst, da du i dit indre ikke kan gøre andet. I forhold til ovenstående liste, så er det ikke farligt og det er tanker og følelser - og disse kan bearbejdes.

Et andet element er, ikke at være i stand til at sætte grænser. Ved ikke at sætte grænser, lader vi andre få muligheden for at træde ind i vores liv. Vi lader andre tage styringen, hvor vi selv skal være herrer. Vi skal selv være herre i eget liv og ingen har ret til at diktere os en levevis, vi ikke ønsker. Når det er sagt, så er vi samtidig underlagt de forpligtelser vi har indgået i livet. Disse kan også være med til at fastholde os i givne rammer.

Tredje element er, ikke at turde give udtryk for egne behov. Op gennem livet lærer vi som udgangspunkt, at vi skal vide, hvad vi vil. Nogle mennesker lærer desværre, at det ikke at tilladt at have behov eller ønsker. De kan også lære at hvis de ikke indordner sig, så bliver de sat udenfor gruppen. Trygheden i at være en del af en gruppe kan derfor vægte højt i forhold til at få sat ord på egne behov.

Kuren mod angst og stress

Du er den vigtigste person i dit liv! Det er derfor vigtigt, at du passer på dig, da du skal leve sammen med dig resten af dine dage. Ved at gøre dig selv godt, ved at udvide din tryghedszone og ved hele tiden at stille spørgsmål ved, om din adfærd og dine tanker er fornuftige og rimelige, kan du bedre din angst og din mentale stress.

Ved at følge disse leveregler, vil du kunne komme rigtig langt:

 • Du er den vigtigste i dit liv
  - dine meninger, tanker og holdninger er lige så vigtige som andres
 • Følg altid den tilskyndelse, der føles rigtig indeni
  - spørg dig selv, om du kan se dig selv i øjnene med den beslutning, du er ved at tage
 • Tag ikke livet personligt, det er en udviklingsproces
  - du dør ikke af, at blive sagt imod eller have en anden mening end andre

Har du brug for hjælp, står jeg gerne til rådighed i en konsultation. For spørgsmål eller kommentarer, er du velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende samtale.

God vind i din proces :-)

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.