Sorg og Tab

Skrevet d. 6-5-2015 12:28:40 af Anke Plato - Familieterapeut/-rådgiver, Psykoterapeut MPF, Sandplayterapeut, Parterapeut

Sorg og tab.

 

At søge mod lyset!

En kold dag i marts gik jeg en tur i skoven. Her fik jeg øje på træet, som I kan se på billedet. Stammen har øjensynligt fået et ordentligt hak på et tidspunkt. Den er blevet slået helt ud af kurs for så at rette sig igen og søge og vokse mod lyset.

Synet rørte mig på en måde og det fik mig med varme til at tænke på de mennesker, som jeg har mødt via mit arbejde som psykoterapeut. Mennesker der også, efter at været blevet slået

helt ud af kurs, har rettet sig mod lyset og livet igen.

 

Skilsmisse, fyring, dødsfald…

Vi kan blive slået ud af kurs af mange grunde. Måske vi har oplevet dødsfald i den nærmeste familie, måske vi er blevet skilt, vores kæreste har forladt os, måske vi er blevet fyret…

Overordnet har vi mistet noget, vi har lidt et tab.

 

Tab

Som ovenstående eksempler fortæller, findes der tab af forskellig karakter.

En fællesting ved alle tab er oplevelsen af, at verden pludselig er blevet et utryggere sted at være. Noget/nogen vi havde i vores liv er væk - nogen gange for altid.

Der er noget som aldrig bliver som før og vores verden er med et slag forandret.

Hvor voldsomt og hvordan tabet indvirker på os, er afhængigt af mange ting. For eksempel har graden af forbundethed med den eller det vi mister en betydning. Også tidligere tab kan blive reaktiveret og forstørre det aktuelle tab. Vi kan også have haft en barndom med mange svigt, som kan gøre os særlig sårbare i forhold til adskillelse, som jo også er en del af et tab.

Vigtig er det i hvert fald at acceptere, at vi har de følelser som vi har i forbindelse med tabet og ikke forsøge at få dem til at gå væk.

Mange velmente råd fra omgivelserne om, at vi må op på hesten igen, straks finde en ny kæreste, flytte til et andet hus osv. kan have den stik modsatte virkning end hensigten, som jo ofte er ment trøstende. De kan få os til at føle os forkerte og alene i sorgen.

 

Sorgarbejde

Sorg er en naturlig reaktion efter et tab af den ene eller det andet slags. Mange mennesker oplever at sorgprocessen tager en rum tid - de kan beskrive at sorgen ligesom har forskellige faser.  Meget generelt og lidt firkantet kan vi sige, at vi cirka efter et års tid(dog meget individuelt), begynder at være der, hvor vi kan rette sig os mod livet igen. Sorgen over tabet er ikke væk, men det har fundet en plads i os, og vi kan være med tabet(minderne), uden at blive følelsesoversvømmede. Vi kan så sige gå til og fra det i tanker og med ord.

For andre er det anderledes. De kan opleve, at de ligesom ”hænger” fast i sorgen. At sorgen har tag i dem på en måde, så at de ikke kan komme videre med livet. De kan have forskellige følelser og reaktioner, som kommer bag på dem. Ind imellem kan de have en oplevelse af, at de på en måde ikke kender dem selv længere. For dem kan det være gavnligt at opsøge en psykoterapeut og få hjælp til at arbejde med sorgprocessen og få sagt farvel.

 

Håb – at komme videre

Som sagt har jeg været med mennesker i den proces, og har set at det er lykkedes for dem at komme overens med tabet – overens med hvad forandringen betyder for dem på godt og på ondt.

Træet her på billedet bliver for mig, et symbol på, at det kan lykkes at søge og vokse mod lyset igen – selv efter svære tab.

Et billede fuld af håb!

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.