Mobning

Skrevet d. 13-4-2015 11:18:45 af Hanne Lise Bjertnes - Coach, Mentor, Supervisor, Mentaltræner

Mobning – Er du mobbeoffer eller er det dig som mobber?

Mobning er noget af det værste de unge kan komme udfor. Mobning kan forekomme på mange måder og kan skyldes rigtig mange ting. En ting er dog 100% sikkert – det er at være i offerrollen er den mest øv følelse du kan forestille dig.

Den følelse af at blive holdt udenfor, ikke blive inviteret med til fester, gå alene i frikvarteret, altid sidde alene hjemme på værelse, kunne mærke at andre taler om dig er rigtig dræbende for dit selvværd. Du føler du er mindre og mindre værd og føler at du er fuldstændig usynlig for alle. Det er en følelse af at være helt alene i hele verden. Dette afstedkommer at du ikke rigtig tør åbne dig for nogen da du er sikker på at de ikke har lyst til at høre om det alligevel. Mange unge som bliver mobbet, vælger ikke at tale med sine forældre om dette da de er bange for at skuffe dem. Denne snebold vil vokse inden i dig og kan have stor effekt i hele dit ungdomsliv – måske endda også som voksen.  Den følelse vil i værste tilfælde føre til tanken om; ”er der overhovedet nogen som opdager hvis jeg er væk?”

Mobning kan også v ære voldelig og fysisk – dette vil give en helt anden følelse nemlig angst for at stole på andre mennesker, angst for at gå ud, angst for tanken om hvad er det mon de finder på næste gang. Angsten vil fylde mere og mere og til sidst i den grad påvirke hele dit indre jeg. Angsten kan også forfølge dig langt ind i din voksne alder.

Hvis du er en af dem der bliver mobbet så er her nogen gode råd til hvad du kan gøre:

  1. Find en at tale med. Dine forældre vil altid støtte dig. Din studievejleder, din kontaktlærer eller en professionel som kan hjælpe dig videre.
  2. Hvad udstråler du når du kommer ind i klassen? Smiler du eller virker du usynlig?
  3. Hvad kan du ændre på din adfærd for at ændre mobningen?
  4. Hvordan er du med rent faglig – kan du evt score nogen point ved at være faglig stærk?
  5. Tænk over hvad som gør dig glad – sørg for at gøre en af disse ting hver dag.
  6. Prøv om du kan finde ind til hvorfor du evt. bliver holdt udenfor eller bliver udsat for fysisk vold.
  7. Skal du måske overveje at skifte skole?
  8. Har du en fritidsinteresse som kan få fokus væk og evt. give dig nogle nye venner?

Hvis du er den som mobber så prøv lige at stop op en gang og reflekter over ovennævnte. Hvorfor mobber du……hvad giver dig retten til at mobbe……hvad giver dig retten til at være med til ødelægge en andens liv…….Hvad gør det ved dig når du mobber?

Føler du at du har mere magt….større selvværd…..mere vigtig…….større respekt bland kammeraterne? Så har jeg en opfordring til dig…… tænk dig godt om……. Der er rigtig mange unge som har det dårlig pga dem der mobber…..der er også altid plads til at du som mobber kan finde nogen at tale med – så vi kan finde et nyt focus til dig

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.