Mental sundhed i social psykiatrien – del 2

Skrevet d. 26-11-2018 05:01:35 af Esben Andersen - Coach, Mentor

Så kraftfuld er tankens kraft

For et par dage siden, da jeg kom hjem fra arbejde om morgenen, havde jeg en ret vild oplevelse.
Jeg lå i min seng med lukkede øjne. Det der dukker op for mit indre, ser pludselig meget mere virkeligt ud end det plejer. Det var som om, at jeg var ude i en skov. Billederne var så virkelighedstro, at det var lige før, at jeg ikke kunne kende forskel på virkelighed og fantasi. Det var så ægte, at jeg kunne dufte træerne og bladene.

Grunden til at jeg deler den oplevelse er, at jeg for nyligt havde en indsigt om den, og hvordan vi lever i oplevelsen af tankens kraft, der tager form i øjeblikket.
Det der kom til mig var, at selvom det så så virkeligt ud, så var det ikke bare en engangsforestilling. Det sker faktisk 24/7 fra vi bliver født til vi dør, at vi forestiller os noget, der i virkeligheden ikke er der, men som vi alligevel reagerer på.

Lugte, smage, fysiske sensationer og følelser har alle rødder i samme sted og det er i os.
Prøv at få 10 mennesker til at dufte til den samme rose, smage den samme mad eller røre det samme tøj. De vil alle have forskellige oplevelser, fordi det de oplever er skabt ud af tankens kraft og er unikt for dem. Vi oplever ikke det vi tror, vi oplever det vi tænker.

Hvad med problemer, penge, din partner, børn, din krop, stress, angst og så videre?
Det er lige meget, hvor virkeligt det ser ud eller føles, det er der kun, når vi bringer det til live uskyldigt eller ej gennem tankens kraft. Oplevelsen af det jeg lige har listet op er af samme materiale som min meget virkelige oplevelse.
Modellervoks kan også tage mange forskellige former, men uanset hvilken form det har taget, så det stadig modellervoks.

Mine virkelighedstro tanker forsvandt af sig selv efter et kort stykke tid. Da det forsvandt, så skabte det ikke længere en reaktion i mig og jeg kunne derfor hverken dufte træerne eller bladene.

Intet slår forståelse

Jeg har snakket med en del forskellige mennesker i akuttelefonen den sidste uges tid, der har været i krise på den ene eller anden måde. Nærmest alle har prøvet at “fikse” deres følelser med noget lignende:
“Jeg har prøvet at stoppe med at tænke på det og tænke positivt i stedet”
“Jeg har prøvet at sige til mig selv, at der ikke er noget at være bange/stresset/urolig for”
“Jeg har prøvet at distrahere mig selv”.. Så mange forskellige strategier de har prøvet uden success eller i bedste fald med meget lidt.

Når jeg hører folk, der har en krise og siger noget lignende, så forestiller jeg mig dem bungee jumpe ud fra en meget høj bro. De tror ikke på elastikken holder, og uanset hvor mange positive tanker de prøver at holde fast i, uanset hvor meget de selv eller andre prøver at fortælle dem, at den nok skal holde, så tror de først på det lige før de når jorden, og den tager fat. Det er der forståelsen kommer, da de nu har set det for dem selv.

Det der griber os er ikke vores intelligens, uddannelse eller viden. Det er vores allerede indbyggede sundhedssystem og vores niveau af forståelse i øjeblikket.

Selvfølgelig vil du bekymre dig, hvis du tror dit velbefindende er på spil. Det er det mest logiske og ansvarsfulde du kan gøre. Givet den indre verden du lever i, så gør du det bedste du kan, uanset hvor fjollet det kan synes at være.

En Forståelse af, hvordan vores sind fungerer giver os indsigt i, hvad vi rent faktisk er oppe imod. Det er ligesom at bungee jumpe med troen på, at den elastik man har om benene vil redde en før man rammer jorden. Det betyder ikke, at man ikke vil opleve nervøsitet, usikkerhed eller frygt mere, men det har bare ikke samme betydning, når man ved man er i sikkerhed.

 

Ramt af stilhed

Der kan være en del ventetid på akuttilbuddet. I en af mine pauser sad jeg og læste, og pludselig blev jeg ramt af en utrolig dejlig indre ro. Det var som om alle mine personlige tanker smeltede væk og der var bare ro, en følelse af at være hjemme i mig. Det var ikke et enestående tilfælde, jeg har oplevet det mange gange efterhånden. I forskellige situationer og omgivelser.

Et stille sind er det alle mennesker leder efter, uanset om de ved det eller ej.

Jeg er kommet til, at sætte mere og mere pris på at bruge tid i det indre rum, da det vi vil opnå, vores udfordringer og verden ser anderledes ud. Når vi er der, så vil vi tilgå livet fra et andet sted og det giver andre resultater.

 

Alt mit bedste

Esben Andersen

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.