Konflikter – dem er vi dårlige til

Skrevet d. 11-6-2017 12:39:21 af Mette Lauesen - Coach

Hvordan skændes man optimalt? Ja fx ved at tale om sagen og ikke hinanden

Kender du det, at du bliver uenig med din partner, en kollega eller en anden person, der fylder noget i dit liv, og så bliver det mere voldsomt eller oprørende, end det havde behøvet at være. Og hvorfor gør det det? Ja, ofte er det fordi, der er virkeligt mange følelser involveret i det – og også følelser som ikke har med noget med skænderiet at gøre. Og ganske ofte får følelserne lov til at få overtaget, og konflikten bliver ikke helt løst. Og så ligger det bare der og lurer til næste gang. Og hvad sker der så ved det? Der sker det, at der nu er to følelsesmæssigt oprørte mennesker, der stadigt ikke har fået løst deres konflikt. Og så kan rouletten køre en gang til. Og konflikten bliver ikke helt løst.

Men hvad skal man så gøre? Jeg har kendskab til i hvert fald to teknikker, der sikrer, at bebrejdelserne ikke flyver gennem luften, og man taler om emnet frem for de – i dette tilfælde – forstyrrende følelser.

Teknik 1 - De 3 k'er
Denne teknik er god til de meget tætte relationer – som fx familien. Når du skal fortælle nogen, at det, de gør eller siger, ikke duer for dig eller opgaven som sådan, så husk de tre K’er. Din kritik skal nemlig være
  • Kærlig
  • Konkret
  • Konstruktiv
Det er her, man kan sige ”Når du ikke tager skraldespanden ud, fordi du helt fortjent har brug for at slappe lidt af på sofaen, så får det mig til at føle, at du ikke tager hensyn til min travle hverdag. Hvad med at vi fremover skiftes til at tage den ud om morgenen, hvor vi er i bedre humør?” Så holder man sig til emnet, man holder sig på egen banehalvdel (ikke noget med: Din store kvabodder – jeg er træt af at rydde op efter dig!), og man foreslår en løsning, som man så kan tale om.

Teknik 2 – Den tørre
Denne teknik kan være meget tør for nogen – og helt tilpas neutral for andre. Den bruges bedst, hvor den ene har en højere ”status” end den anden. Fordelen er, at man stort set kun taler om sagen og aldrig om personen (eller personens følelser).
  • Observer nøgternt
  • Fortæl dine ønsker – hvad du gerne vil have
  • Lav fælles refleksioner om, hvordan man når det bedste resultat

Udfordringen ved begge teknikker er, at man ikke får råbt og raset, hvis man har det behov. Til det formål kan jeg anbefale havearbejde eller kick-boxing.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.