Skrevet d. 8-11-2014 09:13:46 af Hanne Lise Bjertnes - Coach, Mentor, Supervisor, Mentaltræner
Hvordan kommunikerer jeg bedst med mine teenagebørn?
Sidste gang skrev jeg om kommunikation fra teenagere til forældre – nu vender jeg den om og prøver at give nogle gode råd til forældre om hvordan de kommunikerer bedst med deres børn.
Som forældre er vi tit og ofte ude i at vi synes vores børn ikke rydder op, de får ikke lige rykket og de glemmer at fortælle os hvor de er og hvad de laver. Vi synes ikke de får nok ud af deres dag og vi er bange for om det nu kommer til at gå dem godt. Her er nogen erfaringer jeg har gjort mig som forældre til to teenagere. Læs det og brug det som du kan bruge.
Hvis dit barn roder vildt på sit værelse – så prøv at luk døren og glem at det roder. Det er børnenes værelse og de vil sætte pris på at du ikke blander dig. Så længe døren er lukket så ser du det jo ikke.
Hvis du har bedt dit barn om hjælp og de gør det – så husk at give ros for det de har gjort og lad være med at fokusere på det de ikke har gjort. De skal stadig lære og de fokuserer anderledes end dig. De gør typisk så godt de kan. Hvis de altid bliver mødt med kritik når de selv føler de har gjort noget godt – bliver de demotiveret og negative og så er de endnu sværere at få til at gøre tingene næste gang.
Vær åben overfor at de må ha nogen med hjem og drikke en øl. Husk at hvis du har sagt ja til dette skal du også være klar til at tage konsekvensen af dette. Støt dem og vær en del af det – de unge kan faktisk god li at tale med dig som forældre.
Hvis du skal påpege noget så gør det med et smil og overskud. Lidt humor vil altid være godt – i stedet for en negativ løftet pegefinger.
Husk at spørg ind til hvordan de har det – lyt til hvad de siger og vær positiv i din kommunikation selvom du synes det er svært.
Din vigtigste rolle som forældre er at være der når dit barn har brug for dig. Om det er lige midt i madlavning-vasketøj eller andre praktiske gøremål – så tag en pause. I skal snakke når barnet har lyst og tid og overskud og ikke når du har lyst, tid og overskud.
Lav ting med dine børn som de synes er sjovt.
Det vigtige er at det fungerer indenfor jeres 4 vægge – og ikke hvad naboen siger og mener. Følg dit hjerte som forældre og vær altid åben for en snak. Barnet skal føle en fortrolighed med dig.
Dette kan være nemt at sige – men i bund og grund skal du som forældre finde dine værdier sammen med dine børn. Du skal lade børnene være selvstændige individer og udvikle sin egen personlighed – ikke nødvendigvis den samme som dig.
Kommunikér med et smil og du vil få så mange smil tilbage.