Hovedrengøring af dit sind

Skrevet d. 3-8-2017 14:45:33 af Jeanette Søm Munk - Psykoterapeut, Gestaltterapeut

Ligesom vi laver hovedrengøring hjemme i vores hjem, så er en hovedrengøring af sindet lige så vigtigt. I vores sind kan der ligge meget gammelt”støv”, som er groet helt fast. For at frigøre støvet kan samtaleterapi være en ide.


Meget tidligt i livet har vi tillært os nogle forsvarsmekanismer mod livets mere rå sider. Det var nødvendigt for os for at kunne overleve. Som ung og voksen er det ofte sådan, at disse mekanismer ikke altid er så sunde for os mere. Man kan sige, at de nogle gange skader mere, end de gavner en.


De kan eksempelvis stoppe en med at få udlevet den (de) drømme, man har.

Der findes forskellige forsvarsmekanismer. Vi har alle en, som vi benytter os primært af. Derudover kan vi sagtens praktisere dele af de andre.


Måske kan du nikke genkendende til nedenstående eksempler på, hvordan en tidligt tillært forsvarsmekanisme kan komme til udtryk:


Har du en gennemgående angst for at miste her i livet?


Har du det ubehageligt, når der opstår konflikter, og vælger du ofte at se ”gennem fingre” med uenigheder?


Er det vanskeligt for dig at mærke dine egne behov, og meget nemmere at mærke andres behov?


Bliver nye bekendtskaber hurtigt til tætte relationer?


Er det vigtigt for dig med tætte relationer - eller det modsatte, har du udfordringer med at indgå i tætte relationer – eller begge dele?


Har du svært ved at afbryde kontakter, som ikke er til gavn for dig længere?


Netop din historie, det du har oplevet i dit liv, den måde, dine første år forløb, har været med til at forme den person, du er i dag. Der er en mening med, at du tidligt i livet har anvendt en speciel forsvarsmekanisme som din primære.


Jeg er meget nysgerrig på netop din historie, og på dine forsvarsmekanisme(r).
Via samtaleterapi vil jeg sammen med dig, med en undren, en respekt for det menneske, du er og en imødekommenhed, hjælpe dig med at komme fri af dine fastlåste handlemønstre.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.