Gå fra underskud til overflod

Skrevet d. 7-2-2016 16:03:18 af Helle Sommer - Psykoterapeut, Traumeterapeut

Bygger du op eller river du ned?
Vi taler alle sammen til os selv hele tiden, via vores tanker. Vi har gode tanker som gør godt og støtter os, og vi har destruktive tanker der trækker os ned og gør os usikre. Du kan lære, at have flest af de støttende!
Lyt engang til disse 2 tankerækker:
1) "Nej hvor vil jeg gerne med, det er altid de dage hvor jeg ikke kan. Ihh hvor er det irriterende at jeg aldrig kan være med til det sjove"
2) "Nej hvor det lyder hyggeligt, jeg vil rigtig gerne med men jeg har ikke plads til flere aftaler i den uge. Hvor er jeg heldig at have så mange muligheder omkring mig, at jeg ofte takker nej til forskellige arrangementer


Ordene har STOR betydning
For de fleste vil den første sætning, føre til en følelse af utilfredshed og mangel. Ordene giver en oplevelse af, at være uden for indflydelse, at være offer for omstændighederne. Det bliver endnu mere stift og statisk med ord som Aldrig / Altid.   
Den anden sætning leder til følelsen af, at have indflydelse på kalenderen, at have truffet et valg om hvilke aftaler der ligger. Den kan endda lede til en følelse af taknemmelighed, over at have flere tilbud end vi kan nå.


Fra underskud til overflod
Netop deri ligger skiftet, at leve med en grundlæggende følelse af mangel og underskud eller med en grundlæggende følelse af indflydelse og overflod. Måske bliver du lidt provokeret af sætning 2, som måske lyder lidt for urealistisk for dig. Det er helt ok, det er måske fordi at sætning 1 lyder mere velkendt for dig. Vi lever i en kultur hvor de fleste stadigvæk har for vane, at opleve mangel fremfor overflod. Men kun du bestemmer hvad der er sandt for dig?
Jeg er ikke i tvivl, jeg vil leve fra det sted med overflod og indflydelse, det valg har jeg truffet. Med bevidsthed søger jeg hele tiden der hen, alene ved at være opmærksom på mine tanker og følelser. 
  

Sådan gør du 
Øv dig i at ligge mærke til hvordan du har det. Når du mærker irritation eller mangel, så læg mærke til dine tanker. Hvad er det du siger til dig selv? Hvad kan du sige i stedet for, som vil give din en mere tilfredsstillende følelse? En følelse af overflod og indflydelse?
Byg nye støttende sætninger, og gentag dem for dig selv så ofte som muligt, på den måde indlærer du nye gode tanker som er mere støttende for dig.

Vær god ved dig selv undervejs, det tager tid at ændre vaner så i det arbejde gælder det at: "Lidt er meget og at langsomt er hurtigt".


Kærlig hilsen

HelleHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.