Forstå din skam og bekæmp den

Skrevet d. 18-1-2019 12:45:36 af Julie Bache - Psykoterapeut

Skam er noget alle mennesker har og kender til. Det er ikke kun dig! Trods det faktum, at skam er noget alle mennesker kender til, så er det en følelse ingen mennesker har lyst til at tale om.


Skammen er dybest set  vores frygt for at miste den forbundethed, vi fra naturens hånd er psykologisk programmeret til at søge.

Forbundethed, kærlighed og tilhørsforhold er det der skaber formål og  mening med vores liv. At føle sig forbundet, at høre til og føle kærlighed er altafgørende for os og vores egen eksistens. Skam er den følelse eller oplevelse der for os til at tro, vi er mangelfulde, ikke gode nok og derfor heller ikke værdig til kærlighed og tilhørsforhold.

Derfor er skam så skamfuldt og svært at komme ud af. Det er så meget på spil, at vi på alle mulige og umulige måder, prøver at skjule den, både for os selv og for omverden. Det parkdoksale er dog, at skam elsker mørke. Skammen får ene og alene sin magt fordi vi gemmer den væk, skjuler den for andre og for os selv. Der i mørket, kan den rigtig forpeste dig og vælger du at tror på skammen, vil du blive mere og mere overbevist om, at der er noget galt med dig, at du er forkert, mangelfuld og ikke fortjener kærlighed.


Én af de måder vi oftest beskytter os selv mod at mærke skasmmen, er ved at give nogen eller noget skylden, gemme os eller komme med dårlige undskyldninger.

Eks:

Du har lovet at hjælpe en ven med at flytte, men har imidlertid glemt alt om det og kommer ikke. Din ven ringer til dig, for at høre hvor du bliver af.

Er skammen blevet din tro følgesvend, så du tror på din egen fortælling om, at du er en elendig ven, der aldrig gør noget rigtig, så vil du højest sandsynlig, enten helt lade være med at tage telefonen eller komme med en forklaring fra de varme lande om, at din mor er blevet syg. Det kan også være du give vennen skylden for, at han ikke havde husket dig på jeres aftale, for det var da det mindste han kunne gøre, nu hvor det var ham der havde brug for hjælp

Kort sagt, du prøver at rede din egen røv, fordi du dybest set er bange for at de ven skal synes dårligt om dig, så du risikere at miste ham.


Sådan bekæmper du din skam


Vil du slippe af med skammen er du nødt til at begynde at blive bevidst om den og begynde at tale om den. Når vi sætter ord på skammen, begynder den at visne. Den kan ikke tåle lys. Fortællingen og ordene er modgiften, dit våben og den vil dø.

Det gælder om at øve dig, træne dig selv til at blive mere og mere modstandsdygtig over for skammen.

Jeg vil her kort beskrive 3 konkrete metoder til, hvad du kan gøre for at slippe skamfølelsen.


  1. Ræk ud. Uanset, hvor meget du har lyst til at gemme dig, uanset hvor forkert og dum du føler dig, så ræk ud. Fortæl. Find en person du stoler på, en der elsker dig og del din oplevelse. Du vil med garanti finde ud af, at du er elsket, ikke på trods af din sårbarhed, men på grund af den.


  1. Når du mærker skammen, så prøv at slippe alle de fordømmende ord og snakl i stedet  til dig selv, som du vil tale til en person du virkelig holder af. Hvad ville du sige af opmuntrende ord? Måske noget i stil med Du er god nok - vi begår alle fejl. Det er menneskeligt at fejle. Jeg holder stadig af dig.


  1. Du skal stå ved dig selv. Stå ved historien. Tage ansvar. Gemmer du dig selv væk, gemmer du historien væk eller giver du andre skylden, vil den følge dig og forpeste dig.  Så derfor, stå ved den og lav en slutning. Sig undskyld, indrøm du havde glemt aftalen eller at det var dig der havde glemt at lukke køleskabet. Stå ved det, hvad end det er. Som C.G. Jung sagde: “Jeg er ikke det, der er sket med mig. Jeg er det, jeg vælger at blive.”

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.