Finder du også hele tiden fejl ved dig selv?

Skrevet d. 18-2-2019 12:35 af Julie Bache - Psykoterapeut

Kender du til følelsen af, at være helt udkørt når du kommer hjem efter at have været sammen med andre mennesker? Hvad enten det er efter en dag i skolen/arbejde eller anden social samvær, hvor du både har haft det sjovt og hyggeligt.  Du har mange venner og gode kollegaer, er vellidt og klarer dig godt. Alligevel føler du dig helt udkørt når du kommer hjem.


Du har en følelse af, at du har optaget hele dagen på film og nu ligger du der på din seng, spoler filmen frem og tilbage og med dine kritiske briller på, gennemspiller du hver eneste sekvens igen og igen. Hver eneste af dine ord og handlinger studere du nøje, kritisere de fleste og tænker på, hvad du kunne have sagt og gjort som ville have været mere passende eller klogt. Du vurdere lynhurtigt, at du enten har sagt for meget eller for lidt, sagt det forkerte, grinede for højt eller set dum ud i en bestemt situation…  you name it.


Du sammenligner dig selv med alle andre og sammenligningen ender altid med at du tænker de andre både er sjovere, klogere, smukkere og lykkeligere end dig. Du føler dig både uværdig og kikset, hvilket blot forstærker din følelse af, ikke at være god nok.

Kan du se, hvordan du får fanget dig selv ind i en negativ spiral?

Det er rigtig hårdt hele tiden, at gå rundt og være sin egen værste dommer. Og det er rigtig hårdt hele tiden at gå rundt og være bange for ikke at gøre tingene godt nok og  bange for, hvad andre mennesker tænker om dig.

Men hvad så hvis jeg fortæller dig at du er GOD NOK. Ikke fordi du er noget specielt eller kan noget særligt. Udelukkende af den ene årsag, at du er dig.Hvordan lyder det i dine øre?

Jeg kan forestille mig du tænker:

“Hvad snakker hun om? Hun kender mig jo ikke, hvordan kan hun så sige at jeg er god nok? Hun gør det helt sikkert bare for at være sød og få mig til at føle mig bedre tilpas”.


Men jeg siger det ikke, for at være ekstra sød ved dig.  Jeg siger det til dig, fordi det er sandheden og en naturlov, på højde med at vi alle ved årstiderne skifter. Sådan er det bare. Ingen mennesker er født forkerte. Ingen mennesker er født til at være dårligere eller mindre værd end andre. Heller ikke dig. Punktum.

Så slut fred med dig selv. Slut fred med at sammenligne dig med alle andre. Slut fred med at tro du ikke gør det godt nok, at du ikke er smuk nok, klog nok eller hvad det er du fortæller dig selv.

Du gør tingen på din måde, du ser ud på din måde og det er hverken mere eller mindre rigtigt eller forkert end sidemandens.

Problemet er, at rigtig mange af os, bare er kommet til at tro på at vi skal lige eller være noget bestemt, for at vi er gode nok. Vi skal have de rigtig ting, se ud på en bestemt måde og gør du ikke det, så er du forkert. Du finder alle fejlene hos dig selv, lynhurtigt, måske endda uden du nærmest når at tænke over det.  


Mit budskab er:

Det handler ikke om, at du skal blive den bedste version af dig selv, altså dygtigere, smukkere eller sjovere. Det handler om at finde modet til at være den du allerede er. Modet til at være dig og stolt af det.

Stop jagten på det perfekt - det findes ikke og du er dømt til at tabe.

Bliv din egen bedste ven og største beundre. Det kan noget og jeg kan love dig for det er meget feder at klappe dig selv på skulderen end det er at kalde dig selv for en taber.  


   

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.