Skrevet d. 16-2-2015 12:57:37 af Anke Plato - Familieterapeut/-rådgiver, Psykoterapeut MPF, Sandplayterapeut, Parterapeut
I en travl hverdag kan vi som familie være udfordret på mange måder.
Alene det at få hverdagen til at hænge sammen rent logistisk kan være et puslespil … hvem henter og bringer børn til og fra daginstitutionen/skolen, hvem handler til aftensmanden, hvem får vasket fodboldtøjet inden næste træning, hvem når skole/hjemsamtalen, hvem kører barnet til ridning…
Du kan garanteret selv fortsætte listen uden besvær!
En anden stor udfordring er at få balance mellem arbejdsliv og familieliv. Nogle gange bliver grænserne flydende, så flydende at vores tanker og opmærksomhed stadig er på arbejdet, når vi er hjemme.
Det kan kræve et aktivt og bevidst valg at ændre det.
Eksempelvis kan vi beslutte os for, at fra fyraften og frem til klokken otte holder vi fri. Herefter kan vi så se, om der er noget vigtigt, som vi må forholde os til. Det kan give ro i hovedet at lave en klar struktur for sig selv.
En anden mulighed er afsætte en time eksempelvis mellem klokken fem til seks til at få klaret eventuelle ”hængere”. Fortæl familien, at du i den time trækker dig tilbage for at arbejde. Sæt eventuelt æggeuret til og lad dem vide, at når uret ringer, er du klar til at være sammen med dem igen.
Spørg også dig selv, om det der virker som presserende opgaver lige nu, ikke reelt er noget, der kan løses i morgen i arbejdstiden. Aller vigtigst er det at I som familie finder ud af, hvad der virker bedst for netop jer.
Når hverdagen kører kan vi komme til at glemme at se hinanden, få lyttet til hinanden og være sammen om det, vi nu er midt i. Måske genkender du den situation, at når dagen er omme og der er ro i hjemmet, at man så kommer til at tænke på, hvordan ens kære egentlig har det. Man forsøger at huske, hvad de fortalte om dagens oplevelser store som små, hvordan de så ud, om der var glæde i deres øjne, om de var trætte, bekymrede eller… og du opdager, at du ikke kan svare på det…
Det kan være en ganske forstemmende opdagelse. Samtidig er der et stort udviklingspotentiale i den opdagelse. Når vi får øje på, at det ikke er sådan et familieliv vi ønsker os, kan vi nemlig samtidig begynde med at arbejde henimod hvad og hvordan vi kunne ønske os det. Et godt sted at begynde er med en selv.
En enkel metode er nærvær. Øv dig på, når du er sammen med din familie at være nærværende og have din opmærksomhed rettet på dem – altså kig på dem, ha’ øjenkontakt med dem, lyt til dem med åbenhed og nysgerrighed, mærk hvor de er… Og ikke mindst sluk for alt hvad der unødigt kan forstyrre dig og bringe din opmærksomhed væk fra at være nærværende og i kontakt! Jeg tænker naturligvis her på mobiler, iPads osv.
Nærvær og samvær hænger sammen på den måde, at nærvær kan foregå i al slags samvær. Det handler således ikke om at lave en masse dyre og tidskrævende aktiviteter sammen - overhovedet. Jeg plejer at sige det på den måde, at det er i de gratis glæder, der er så meget godt at hente… lav mad sammen, drik en kop te, spil et spil, gå en tur, tegn en tegning, riv blade samme i haven, læs højt for hinanden – eller bare ligge sammen under et tæppe og nyde varmen og samværet.
Familielivet kan gå i hårdknude, så familien kommer i mistrivsel eller en i familien gør det. Mistrivsel kan have mange former og udtryk, eksempelvis kan et af børnene ændre markant adfærd, blive selvskadende, have voldsomme vredesudbrud mm. Familien kan opleve, at alt samvær ender i konflikter, at tvivl om hvorvidt familien skal forblive sammen har taget over - at glæde og håb er fraværende i hverdagen og alt opleves ligegyldigt. Her kan det være nødvendigt at få hjælp og støtte fra en familieterapeut for at få familien på ret køl igen – så alle i familien kommer i trivsel igen.