Er du til at holde ud?

Skrevet d. 3-9-2017 11:34:37 af Mette Lauesen - Coach

Forleden hørte jeg den igen. Den der sætning, som altid får mig til at trække vejret ekstra dybt og sukke. Den sætning, der skal få mig til at ændre mig og mit syn på tingene, og som aldrig gør det. Det er ”Jamen, sådan er jeg bare”.

Sådan er du bare. Og hvorfor er det lige, at HELE resten af verden skal tilpasse sig dig og din muligvis uventede adfærd? Det, at du ”bare er sådan” skal det betyde, at resten af os skal tilsidesætte hvordan vi er? 

Min pointe her er at, du skal være dig på den måde, der er bedst for dig OG dine omgivelser. Min pointe her er, at for at være dig selv bedst muligt – for både dig selv og andre – så har du brug for at have indsigt om, hvordan du fungerer sammen med andre. Om du har uhensigtsmæssige mønstre, som måske virker for dig for dig selv, men som er noget hø, når du er sammen med andre. Jeg har fx fundet ud af, at når jeg er virkelig engageret i noget, så virker jeg aggressiv, og det stopper meget effektivt andres lyst til at være sammen med mig lige der. Derfor har jeg pligt til selv at sørge for at skrue lidt ned for det sammen med andre, for det er virkelig ikke konstruktivt i en flok.

For den eneste, der kan gøre noget ved, at "sådan er du bare" er dig. Kun dig.

Så ud over at dybde-interviewe andre om deres indtryk af en, hvordan kan man så vide, hvordan man bliver opfattet? Personligt kan jeg kun anbefale værktøjet Enneagrammet til at få den indsigt. Det er et værktøj, der går ud fra, at der findes ni grund-personligheder, der så hver især er påvirket af forskellige faktorer. Det er et værktøj, som på mange måder gjorde mit liv meget lettere, fordi det forklarer så mange ting, jeg undrede mig over ved andre mennesker – både alene og sammen med mig og andre. Og det bedste ved værktøjet er, at det ikke er en grænseoverskridende oplevelse at få den indsigt.

Hver af de ni type har specifikke mønstre, der går igen i forskellige sammenhænge. Og dermed begynder der at være mulighed for selv at ændre dem, fordi mønstrene er de samme, de er genkendelige, og når du kender til dem, så kan du også selv ændre dem.

Jeg bruger altid Enneagrammet i mit arbejde som coach. Mine klienter ved det ikke nødvendigvis, men hvis de har lyst og er motiverede, så kan de få yderligere indsigter om sig selv via Enneagrammet. Fx er nogen af typerne mere følelsesstyrede end andre. Hvis disse typer lærer at styre følelserne frem for, at følelserne styrer dem, så er de kommet langt. Andre kan have svært ved at træffe beslutninger, og hvis de lærer, hvad der skal til for at de kan det, så er de kommet langt.

Der findes heldigvis masser af muligheder for at lære mere om Enneagrammet. Dels kan du selvfølgelig få privat indsigt hos mig og andre Enneagram-kyndige coaches, men du kan også gå til nogen af de mange tre-timers foredrag, som Enneagram-udbydere afholder.

Er det det værd? Jeg synes det. Det ændrede mit liv til det bedre.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.