Er du leder eller regnemaskine?

Skrevet d. 24-11-2015 12:27:30 af DreamCoach - Stresscoach, Supervisor, Coach, Familieterapeut/-rådgiver, Mentor

Ledere leder mennesker! Der findes ikke ledere, som leder tal!
Læs om hvad der skal til for at tage lederansvar og vær tro mod dine beslutninger. Hvad er forskellen mellem en KPI leder og en bæredygtig leder.

I vores dage er der flere og flere ledere, som har titlen eller stillingen “leder”. I virkeligheden er det kun få ledere, som har mennesket i fokus. Den stressede hverdag, presset fra topledelsen og behovet for performance-indikatorer har gjort de fleste ledere til regnemaskiner.
Der fokuseres primært på tal og slutresultater, og medarbejderne motiveres med bonusordninger, som afhænger af virksomhedens eller afdelingens performanceindikatorer i stedet for medarbejdernes egen indsats og motivation.

Du kender sikkert til kedelige virksomhedsmøder, hvor alle medarbejdere er nødt til at høre om budgetter, pipelines og hvad din faktureringsgrad skal være, for at virksomheden kan opnå sine resultater. Imens sidder du og tænker på, hvornår din chef har sidst spurgt dig om, hvordan det går med dine familieproblemer, som du delt med ham i fuld fortrolighed.

Ægte ledere er visionære og strategiske og kan inspirere medarbejderne. De er gode til at give retningslinjerne for deres medarbejdere, at afstemme ansvarsområderne og forventningerne. Disse ledere er anerkendende, nærværende og betænksomme og har altid tid til at sætte mennesket i centrum. Resultaterne er meget synlige, da deres medarbejdere er loyale og motiverede, og det ses på den lave udskiftning i medarbejderstaben.

KPI-ledere begraver sig i dækningsgrader, fakturerbare timer og statistikker, som viser fremdriften eller endnu værre: de røde tal på bundlinjen. De bliver dygtige analytikere og økonomer, men har ikke tid til at prioritere deres medarbejdere, fordi der er vigtigere ting at tage sig af. De tror, at de kan motivere deres medarbejdere med forventninger om høje bonusser. Det værste er, at mange af KPI-lederne selv er utilfredse med deres måde at lede på. Mange af deres personlige grænser er overskredet, og de har fået overbevist sig selv om, at det er OK, fordi det er nødvendigt lige nu, fordi de tror, det udvikler virksomheden.

Hvis du skal udvikle dig til en bæredygtig leder, kræves der selvindsigt og lederansvar. Med de rigtige spørgsmål kan du finde de rigtige løsninger og viljestyrken til at blive en motiverende og inspirerende leder.

Selvindsigt
Hvis du ikke kender dig selv og dine grænser er det svært at sætte grænser for dine medarbejdere.
Reflektér over hvad der motiverede dig til at blive leder. Var det blot det næste trin på din karrierestige?
Eller ville du gøre en forskel for de mennesker du arbejder sammen med og motivere dem gennem din ledelsesstil.
Har du overvejet, hvad dine medarbejdere siger om din ledelsesstil, når de er mellem venner? Hvad synes de om dig som person og som chef?
Hvor mange gange har du stoppet en medarbejder, som ser trist ud og stillet det simple spørgsmål: “Har du det godt?”

Der er et hav af spørgsmål, som du kan stille dig selv, og det er kun dig selv, der kan tage ansvaret for at ændre på uhensigtsmæssighederne. En coach kan hjælpe dig med at afdække din egen viden, erfaring og kompetence ved at skærpe din selvbevidsthed og din evne til håndtere udfordringer.

Ansvar
Der er stor ledelsesfokus på ”at uddelegere ansvar til medarbejderne”. Men har vi ikke glemt selv at tage lederansvar?
Har du sørget for, at dine medarbejdere kender visionen for afdelingen eller virksomheden? Er der klare roller og ansvarsfordeling, så de kender deres ansvarsområde og forventningerne til dem?
Hvis medarbejdernes trivsel ikke er dit ansvar, hvis ansvar er det så?

Det kan ikke være rigtigt, at der er mange ledere, som italesætter work-life balance, som en af de vigtigste fokusområder i deres ledelse, men som fortsat sender e-mails kl. 23 om aftenen og forventer svar med det samme.

Hvis du skal være tro mod dine medarbejdere, skal du have modet til at sige fra over for topledelsens ønske om ensidig fokus på KPI-er. Hvis du er tro mod dig selv og kan bevare din integritet, behøver du ikke at gå på kompromis med dine overbevisninger for at tilfredsstille performancemål. Du vil leve i harmoni med dine værdier og vil være mindre stresset, selv om du arbejder 50 timer om ugen.

Derfor:
– Fokuserer på din vigtigste lederopgave: Tilfredse og glade medarbejdere!
– Mind dig selv om, at du behøver ikke at løse alle udfordringer selv.
– Spar tid ved at kontakte en business coach, så du lærer at se dig selv og din lederrolle fra en anden perspektiv. Du kan hurtig finde ud af hvad din lederstil er, og hvilke personlige grænser, som ikke skal overskrides.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.