Du er allerede god nok som du er - 5 skridt til mere selvværd

Skrevet d. 29-4-2015 13:57:44 af Helle Sommer - Psykoterapeut, Traumeterapeut

Vi hører alle vegne om vigtigheden af, at have et højt selvværd. Ikke at forveksle med selvtillid. Men hvad er det egentlig for noget, og hvorfor er det godt at have et højt selvværd?

Selvværd er det der gør dig i stand til at føle dig helt og aldeles god nok, allerede som du er lige nu og her. Den følelse er ikke bundet op på hverken evner, præstationer, færdigheder, eller andres mening og vurdering af dig som menneske. Det er en ren og fyldig fornemmelse som giver dig adgang til, at kunne være i livet på en tryg og balanceret måde, også når nogen i omgivelserne forsøger at fortælle dig, at du ikke er ok.

Derfor er mennesker med højt selvværd langt mindre påvirket af, hvad der sker i omgivelserne udenfor dem selv. Og da vi jo ikke kan kontrollere vores omgivelser, ligger der en meget stor frihed i at blive  mindre påvirket af det der sker her.

Omvendt påvirkes vi i meget høj grad af vores omgivelser, når vi har lavt selvværd. Det skyldes at vi nu vurderer vores eget værd, ud fra det vi ser i vores omgivelser. Hvis kollegaen eller chefen roser os, eller på anden måde signalerer at de er tilfredse med os, konkluderer vi, at vi er "gode nok". Hvis kæresten er glad og tilfreds, er vi ligeledes "gode nok". Hvis børnene trives og får gode udtalelser og karakterer, er vi "gode nok". Altså vurderer vi vores værd, på det vi ser i vores omgivelser.

Det er en meget opslidende vej at færdes på, da det kræver virkelig meget energi at, skulle "levere" i alle henseender, samt at holde øje med om omgivelserne nu også er helt tilfredse. Alt sammen for at sikre, at vi er "gode nok". Yderligere er det en stor udfordring, at sige fra og stå ved sit eget, da det for det første forudsætter, at man flytter fokus fra omgivelserne til egen trivsel og glæde. For det andet, at man tør sige det man mener højt, og rent faktisk handler på det der er vigtigt.

5 veje til et stærkere selvværd:

1 - Drop tanken om at alle skal kunne lide dig, du kan heller ikke lide alle. Det vigtigste er, at du kan lide dig selv.

Vær nysgerrig og undersøg hvornår du virkelig godt kan lide dig selv, hvem er du sammen med, hvad gør du? Undersøg også hvornår du ikke kan lide dig selv. Hvad gør du og hvad ønsker du at gøre anderledes, her efter kan du begynde at skabe de forandringer du ønsker.

2 - Læg mærke til hvornår dine tanker er optagede af, hvad andre mener om noget du har lavet eller gjort. Flyt fokus hjem til dig selv, og lav i stedet din egen støttende vurdering. Ros dig selv og noter evt. hvad du gerne vil gøre anderledes næste gang.

3 - Læg mærke til hvornår du negativt vurderer noget andre har lavet. Skift over til en positiv og nysgerrig vinkel. Derved vil du vænne dig til, at være mere positiv, både i din vurdering af andre og af dig selv.

4 - Når du opdager at dine tanker kører i ring, for at evaluerer en episode med et andet menneske, så stop tankestrømmen. Mind dig selv om, at du ikke er tankelæser. Husk dig selv på, at du allerede er god nok præcis som du.

5 - Gentag for dig selv flere gange dagligt "Jeg er allerede helt ok, præcis som jeg er".  

Det er en utrolig opslidende vej at være på, når du lever efter og tilpasser dig andres meninger og vurderinger af dig, og af "rigtig" og "forkert". Sæt dig selv fri, giv slip og brug i stedet for din energi på dig selv, bliv klogere på hvad du mener og hvad du ønsker. Det er så meget mere meningsfuldt at leve livet herfra. Herfra spirer en langt dybere og mere tilfredsstillende livskvalitet.

Kærlig hilsen Helle

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.