Derfor bruger jeg Enneagrammet

Skrevet d. 17-9-2017 15:01:08 af Mette Lauesen - Coach

Enneagrammet er en effektiv "bagdør" til menneskets adfærd og motivationer. Det hjælper coaches, psykologer, kolleger, ægtefæller og alle de andre...

Det, man først lægger mæke til ved Enneagrammet, er i høj grad det ejendommelige udseende, som ligner noget, en svært opmærksomhedshungrende djævletilbeder har opfundet. Det har i min optik sit udseende noget mod sig. Men det har heldigvis et smukt væsen med sig. Det er ganske vist et ejendommeligt tegn, hvis herkomst fortaber sig i det uvisse, men det er også et meget moderne værktøj. Det er for mig et kort over kendte og anerkendte adfærdsmønstre og motiver i den menneskelige psyke, som de bliver manifesteret i 9 forskellige typer. Og så synes jeg, at det bliver lidt mere spiseligt.

Jeg bruger enneagrammet i et samarbejde med mine kunder som et værktøj. Det bliver et kort, der viser vej fra et sted og til et andet - en guide til udvikling. Og samtidig er det også et sprog for mig. De forskellige krydsfelter i enneagrammet har hver sine udtryk og betydninger, som gør, at jeg som coach og rådgiver kan være mere præcis, og dermed bedre hjælpe mine kunder til den forandring, de ønsker.

Det at arbejde med enneagrammet som guide gør, at kunden får en indsigt i sine egne mønstre, som giver en bevidsthed om, hvornår man "kører sin type af", og hvornår man agerer bevidst og tilpasset til en given situation.

Fordelene ved enneagrammet er, at fordi der er helt kendte typer af uhensigtsmæssige mønstre hos de forskellige typer, så kan man som coach hurtigt identificere dem og også få gjort noget ved dem. Og kunderne oplever, at de bliver set og hørt og ikke mindst forstået.

De forskellige typer har hver især deres karakteristiske adfærdsmønstre, som typisk giver problemer, når de bliver overbrugt. Her er det en stor hjælp at kunne afkode mønstrene og erstatte en uhensigtsmæssig adfærd med en mere hensigtsmæssig, som stadig væk er inden for klientens "naturlige" adfærd. Nogen skal lære at skrue lidt ned for energien, fordi deres engagement kan virke aggressiv - andre skal lære, at det at være bekymret faktisk er en ganske fin egenskab, når man skal kvalitetssikre noget. Eller at andre måske godt vil have muligheden for at bede om hjælp i stedet for at få den serveret - måske før, man er klar til at modtage den.

Der er sikkert andre måder at afdække disse ting på. Jeg har bare ikke set dem bedre. Jeg har arbejdet med enneagrammet i 10 år nu, og det bliver bare ved og ved med at overraske mig med sin præcision.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.