December - Fra Julestress til Julehygge

Skrevet d. 1-12-2015 16:53:23 af Helle Sommer - Psykoterapeut, Traumeterapeut

December måned er igang, for mange er denne måned noget ganske særligt. Vi elsker Julen og hader den, for mange bliver alt den ekstra hygge også til pligter og stress. Det handler ofte om forventninger, prioritering og mod til forandring. 
 
Hvad ønsker du dig?

For nogen mennesker starter julestress med det enkle spørgsmål. De ved ikke hvad de ønsker sig, de ønsker sig faktisk slet ikke noget, men de fornemmer forventninger om at de "bør" ønske sig noget. Familie og venner har brug for ønskesedlen. Presset stiger, listen skal laves og det skal være før jul. Glæden ved at give og modtage svinder og presset om forventninger og ting der skal gøres får plads.  
 

Jul og gaver med glæde ...

Du er helt sikkert ikke den eneste med den oplevelse. Så hvordan kan du vende det og bringe glæde ind?

Undersøg hvorfor du giver og modtager gaver. Er det med glæde? 

Er det en form for kærlighedserklæring imellem dig og dem du holder af? Er det en gammel vane du ikke kan undslippe?

Eller hvad handler det om for dig? 

Når du får øje på hvad der ligger bag, hvad der giver dig lyst eller ubehag, kan du tage stilling til om noget skal forandres.

Kan du slet ikke få øje på motivationen, er det måske tid at ændre på traditionerne, og foreslå en pause fra udveksling af gaver. Hvis du ikke kan få øje på andet end "burde" og "plejer" vil jeg anbefale dig at holde op.

Familie, julefrokost og traditioner

Hvordan ser din kalender ud i december måned? Mange af os er godt bookede med julefrokoster blandt venner, familie og på job. Hertil kommer forskellige traditioner, hvor vi samles og ordner det der hører julen til. Har du børn kan du føje yderligere et par juleafslutninger til, og måske en juleklippe dag i skolen.

Hvis du nyder det hele i fulde drag, skal du endelig bare blive ved. Hvis du derimod føler dig udmattet ved synet af en fuld booket kalender, og langsomt mærker luften sive ud af dig, er det tid til at gå på undersøgelse. Det handler om prioritering. Hvilke aftaler er du helst fri for? Hvordan er de alligevel havnet i din kalender? Hvilke skal du fjerne for at føle dig bedre tilpas? Hvad er konsekvensen af et afbud? Hvad er konsekvensen for dig ved at holde fast trods dit ubehag?
 

Deltag med et helhjertet Ja, eller sig nej tak.

Sommetider føler vi ikke at vi har et valg. Vi har altid et valg men af og til er vi så pressede, at vi ikke kan få øje på det. Andre gange oplever vi et valg med 2 ubehagelige udfald, men der er et valg.
Vi kan vælge at møde op til julearrangementer for at glæde dem vi holder af. Vores børn, vores venner, vores partner eller vores forældre. Hvis du vælger det, så glæd dig over det. Slip ubehaget, læn dig tilbage og se hvor dem du holder af glædes.
Andre gange opdager vi, at en fuld kalender betyder afsavn af noget andet. Så er det tid til at undersøge hvad der skal ændres.

Selv har jeg I de senere år, måtte vælge fra og sige nej til traditioner og forventninger i december. Da mine børn var små, elskede jeg at have tid til nærvær og julekalender, det havde jeg ikke, før jeg fik luget ud i traditionerne. Fik sagt "nej tak" til den årlige chokoladekugle dag. Fik omlagt julehyggedagen fra et heldags program til et aften arrangement. Valgt til og fra i julefrokost invitationerne. Det var ikke let, men jeg blev hver gang overrasket over, hvor let det nye fandt sin plads.

Jeg glædede mig over at sige helhjertet JA til arrangementer og et ligeså helhjertet NEJ TAK. Et hjerteligt nej fordi det gav mig adgang til at sige helhjertet JA til mine ønsker for mig og min familie i december.      


En december der glæder dig. 

Hvordan skal din december være? Hvis du frit kunne fylde din egen "jule" kalender hvordan skulle den så se ud? Hvis du skal bryde med traditionerne, hvordan kan du så gøre det med omtanke og hensyn for dem du holder af? Hvad er dit næste skridt på vej mod en december der glæder dig?
Selv holder jeg meget af alle de lys vi tænder i december, ude og inde. Den mørkeste tid på året, får sit særlige gyldne skær. Vi samles om det, vi lyser for hinanden midt i mørket. Det er hvad december handler om for mig, at lyse for hinanden.

For nogen er lyset, at vi mødes og spiller om pakker. For andre er det hemmeligheder og overraskelser. For andre igen er det at glæde dem der næsten ingenting har.

Vi glædes og glæder - som lys i mørket.

Med ønsket om en glædelig december, for dig og dine kære.

De bedste hilsner
Helle Sommer, Psykoterapeut


Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.