Pica

Skrevet af GoMentor

Pica er en alvorlig lidelse, der kan medføre adskillige fysiske problemer for børn og voksne, afhængig af hvad man har indtaget. Afhængig af, om der jord, papir, kridt, hår, sand eller andre ikke-spiselige materialer der er blevet indtaget, er de hermed forbundne risici alvorlige. Hvis symptomer på pica observeres, er det vigtigt at søge ordentlig behandling. Her hos GoMentor.com har vi tilknyttet en række uddannede terapeuter, som har specialiseret sig i pica og andre spiseforstyrrelser. Før vi viser, hvordan man kan få hjælp med dette problem, er her nogle yderligere fakta omkring pica, herunder årsagerne til denne lidelse, de almindelige symptomer og de hermed forbundne risici. 

Årsager til pica

I nogle tilfælde mener man, at pica opstår som konsekvens af næringsmangel ved fødslen. Eksempelvis kan en lav jernbeholdning forårsage pica, når dette medfører usædvanlig trang hos barnet. Hos voksne mener man, at pica forårsages af en kompulsiv trang til, at have en særlig smag eller konsistens i munden i forbindelse med stress. Et typisk eksempel på dette er spisning af kridt. 

Symptomer på pica

Hvad enten man spiser jord eller papir, eller andre mere farlige substanser, er der mange grunde til, at pica kan være et problem. Generelt kan det siges, at indtagelse af ikke-spiselige substanser skal stå på i over en måned, førend man betragter det som pica. Jo ældre barnet bliver, jo mere vil barnet typisk gøre for at skjule sine mærkværdige spisevaner, hvilket kan gøre det svært at diagnosticere. Hvis der foreligger andre tegn så som fejlernæring eller konstante mavesmerter, kan det være en god idé at undersøge nærmere, om der skulle være tale om pica. 

Farer ved pica

Hvis ikke det behandles, kan pica forårsage alvorlig skade på maven og halsen, afhængig af, hvad man indtager. Selvom det er et ikke-giftigt materiale man indtager, kan det føre til problemer af medicinsk karakter. Hvis lidelsen følger barnet ind i voksenlivet, kan det føre til andre mentale lidelser, hvis ikke man søger behandling. Infektion, tarmskader, blyforgiftning og fejlernæring er andre farer forbundet med pica. 

Behandling af pica

Grundet farerne ved denne spiseforstyrrelse, er det vigtigt at man får ordentlig behandling. Med GoMentor.com som platform, udbydes online behandling af pica, der kombinerer uddannede terapeuter med Internettets fordele. Denne behandlingsmetode er relativt ny, men den tilbyder både den rådgivning og terapi der er nødvendig for, at man kan bearbejde denne lidelse. Hvis man kan stoppe det allerede i barndommen, kan man mildne mange af de risici der foreligger, hvis lidelsen følger barnet ind i voksenlivet. 

Definition af Pica

Pica er en spiseforstyrrelse der får en person til at indtage ikke-spiselige materialer – nogle uskadelige og andre farlige. Årsagen til pica hos børn menes at være manglende næring under graviditeten, imens det hos voksne skyldes en kompulsiv tvang til, at have visse teksturer i munden. Uanset årsagen findes der behandlingsmuligheder for pica, herunder terapi og grupperådgivning.

Symptomer på / Grunde til Pica

  • Indtagelsen af ikke-spiselige materialer
  • Særegne spisevaner der varer mere end en måned

Kæmper du med pica?
Vi kan hjælpe dig. Du får 50 kr. i GoMentor-rabat på første samtale, når du booker og betaler online.

Julie Bache Pernille Louise Salling Tine Mansfield Lea Aarup Lykkegaard
km fra

Se udvalgte mentorer nedenfor

Find mentorer i dit område

km fra
 

Få hjælp til pica

Kæmper du med pica?
Vi kan hjælpe dig. Du får 50 kr. i GoMentor-rabat på første samtale, når du booker og betaler online.

Julie Bache Pernille Louise Salling Tine Mansfield Lea Aarup Lykkegaard
Få hjælp online fra kun 124 kr./uge

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.

Denne hjemmeside anvender cookies for at sikre dig den bedst mulige oplevelse. Læs mere