Pica

af GoMentor

Sidst opdateret 15-1-2020

Reviewer GoMentor

Hvad er pica?

Pica er en alvorlig lidelse, der kan medføre adskillige fysiske problemer for børn og voksne, afhængigt af hvad man har indtaget. Uanset om det er jord, papir, kridt, hår, sand eller andre ikke-spiselige materialer, der er blevet indtaget, er de forbundne risici alvorlige. Hvis symptomer på pica observeres, er det vigtigt at søge ordentlig behandling. Her hos GoMentor har vi tilknyttet en række uddannede terapeuter, som har specialiseret sig i pica og andre madnings- og spiseforstyrrelser. Før vi viser, hvordan man kan få hjælp med dette problem, er her nogle yderligere fakta omkring pica, bl.a. årsagerne til denne lidelse, de almindelige symptomer og de forbundne risici.

Årsager til pica

I nogle tilfælde mener man, at pica opstår som konsekvens af næringsmangel ved fødslen. Eksempelvis kan en lav jernbeholdning forårsage pica, når dette medfører usædvanlig trang hos barnet. Hos voksne mener man, at pica forårsages af en kompulsiv trang til at have en særlig smag eller konsistens i munden i forbindelse med stress. Et typisk eksempel på dette er spisning af kridt.

Symptomer på pica

Hvad enten man spiser jord eller papir, eller andre mere farlige substanser, er der mange grunde til, at pica kan være et problem. Generelt kan det siges, at indtagelse af ikke-spiselige substanser skal stå på i over en måned, førend man betragter det som pica. Jo ældre barnet bliver, jo mere vil barnet typisk gøre for at skjule sine mærkværdige spisevaner, hvilket kan gøre det svært at diagnosticere. Hvis der foreligger andre tegn så som fejlernæring eller konstante mavesmerter, kan det være en god idé at undersøge nærmere, om der skulle være tale om pica.

  • Indtagelsen af ikke-spiselige materialer
  • Særegne spisevaner der varer mere end en måned

Hvis ikke det behandles, kan pica forårsage alvorlig skade på maven og halsen, afhængigt af hvad man indtager. Selvom det er et ikke-giftigt materiale, man indtager, kan det føre til problemer af medicinsk karakter. Hvis lidelsen følger barnet ind i voksenlivet, kan det føre til andre mentale lidelser, hvis ikke man søger behandling, såsom infektion, tarmskader, blyforgiftning og fejlernæring.

Behandling af pica

Grundet de risici, der er forbundet med denne spiseforstyrrelse, er det vigtigt, at man får ordentlig behandling. Med GoMentor som platform udbydes online behandling af pica, der kombinerer uddannede terapeuter med internettets fordele. Denne behandlingsmetode er relativt ny, men den tilbyder både den rådgivning og terapi, der er nødvendig for, at man kan bearbejde denne lidelse. Hvis man kan stoppe det allerede i barndommen, kan man mildne mange af de risici, der foreligger, hvis lidelsen følger barnet ind i voksenlivet.

Få hjælp til pica

Pernille Louise Salling Jesper Thrane Kirsten Alstrøm Eva Olesen
Brug søgning via postnummer

Se udvalgte mentorer nedenfor

 

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.