Delirium

Skrevet af GoMentor

Hvad er delirium?

Delirium er en forstyrrelse i hjernen, som kan forårsage hurtige ændringer i sindstilstanden. Symptomerne på denne lidelse kan variere alt afhængig af, hvilken type delirium der er tale om, og der kan være problemer forbundet hermed såsom hukommelsesbesvær, desorientering, pludselige følelsesændringer og underlig adfærd. Der er tre hovedkategorier af delirium, som man kan få diagnosticeret. Hver af disse har alvorlige symptomer og problemer. Derfor anbefales det, at man får behandling, hvis nogen af symptomerne opstår. Online terapi via GoMentor kan typisk hjælpe med delirium, men inden vi fortæller hvordan, vil vi gennemgå flere facts om delirium, som kan være behjælpelige. 

Forskellige former for delirium

I de fleste tilfælde er delirium resultatet af forgiftning eller abstinenser i forbindelse med stofmisbrug, eller af unormale tilstande i hjernen eller en sygdom. Disse er de tre hovedtyper af delirium:

  • Delirium ved stofforgiftning forårsages af misbrug af et eller flere stoffer.
  • Delirium ved abstinenser forekommer, når en person stopper sit stofmisbrug. 
  • Uspecificeret delirium opstår, når symptomerne ikke kan relateres til stofmisbrug eller er ukendte.
 

Symptomer på delirium

Selvom symptomer på delirium varierer alt efter årsagen til forstyrrelsen, så er der også ligheder mellem symptomerne på de forskellige typer delirium. Generelt har symptomerne at gøre med følelsesmæssige ændringer og problemer med korttidshukommelsen. Problemer med at kommunikere tydeligt ved hjælp af sprog indikerer også, at der er problemer med delirium. Når symptomerne på delirium opstår, er det vigtigt at få stillet en diagnose, så man kan komme under behandling, inden farer og risici i forbindelse med denne sygdom bliver større.

  • Ændringer i årvågenhed
  • Ændringer i følelser
  • Nedsat årvågenhed 
  • Problemer med sprog  
  • Følelsesmæssige ændringer
  • Uorganiseret tankegang
  • Ufrivillige, rastløse bevægelser

Når symptomer på delirium opstår og man ikke får den rette behandling, kan der være mange forskellige risici forbundet hermed. I nogle tilfælde som f.eks. drankergalskab, en tilstand som kan ramme efter ophør med indtagelse af alkohol, er der en lille, men reel risiko for at dø. Derudover er der risiko for fysiske skader, at fare vild, ikke at kunne finde hjem igen efter en tur osv. alt afhængig af alder og omgivelser. Hvis man ikke kommer under behandling, er der risiko for at andre former for psykiske forstyrrelser kan forværre situationen.

Behandling af delirium

Alt efter hvilken diagnose der er stillet, kan behandling af delirium variere, men generelt kan online terapi her på GoMentor hjælpe med alle former for delirium. På GoMentor kan du finde professionelle terapeuter med speciale i delirium. GoMentor tilbyder derved moderne behandlingsmetoder, så man kan få den hjælp og støtte, man har brug for, for at kunne komme igennem delirium.

Har du, eller en du kender, delirium?
Vi kan hjælpe dig. Du får 50 kr. i GoMentor-rabat på første samtale, når du booker og betaler online.

Maria Mildam Maja Bejer Zenna Grundtvig Gitte Speedtsberg
km fra

Se udvalgte mentorer nedenfor

Find mentorer i dit område

km fra
 

Få hjælp til delirium

Har du, eller en du kender, delirium?
Vi kan hjælpe dig. Du får 50 kr. i GoMentor-rabat på første samtale, når du booker og betaler online.

Maria Mildam Maja Bejer Zenna Grundtvig Gitte Speedtsberg
Få hjælp online fra kun 124 kr./uge

Delirium

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.

Denne hjemmeside anvender cookies for at sikre dig den bedst mulige oplevelse. Læs mere