Seksuelle overgreb

De fleste som har oplever et seksuelt overgreb, kender personen i forvejen. Det kan være en ven, et familiemedlem, kæresten eller ægtemanden/hustruen. Derfor sker mange seksuelle overgreb hjemme eller på andre velkendte steder. Både mænd og kvinder kan blive udsat for et seksuelt overgreb, dog forkommer de fleste overgreb mod kvinder.

En kvinde kan blive overfaldet af en ukendt mand som derefter begår et seksuelt overgreb på hende. Det er de overgreb man hører mest om, men også de overgreb der findes færrest af. Langt de fleste overgreb begås af en mand som kvinden kender i forvejen. Hun kan have mødt ham for kort tid siden eller have kendt ham i længere tid. Seksuelle overgreb sker også i parforhold og ægteskaber. Selvom man er gift med hinanden har man ikke ret til at tvinge hinanden til seksuelt samvær. 

Der findes seksuelle overgrab både med og uden fysisk kontakt.

Eksempler uden fysiks kontakt er f.eks. Mand eller kvinde som blotter sig, man bliver tvunget til at afklæde sig, mundtlige tilnærmelser eller seksuelle tilråb.

Eksempler med fysisk kontakt er f.eks. berøring af kønsorganer mod ens vilje, tvunget til at røre kønsorganer, tvunget til seksuelt samvær. 

Definition af Seksuelle overgreb

Hvis du bliver tvunget til noget seksuelt, er der tale om et overgreb. Måske har du sagt ja til at kysse en mand/kvinde, men det betyder ikke, at du samtidig siger ja til seksuelt samvær med ham/hende. Hvis din grænse ikke bliver respekteret, er det et overgreb. Seksuelle overgreb er ikke kun, hvis man bliver overfaldet af en fremmed. De fleste som har oplevet et seksuelt overgreb, kender personen i forvejen. Det kan være en ven, et familiemedlem, kæresten eller ægtemanden/hustruen.

Symptomer på / Grunde til Seksuelle overgreb

Det er vigtigt at understrege, at der ikke findes entydige signaler for, efter et seksuelt overgreb. Symtomer der kan forkomme er:

 • Irritation eller blødninger ved kønsorganer
 • Spiseforstyrrelser
 • Umotiveret gråd
 • angstreaktioner
 • utryghed
 • Søvnløshed
 • mareridt
 • Ændring af adfærd
 • Vedholdende tavshed

Seksuel Mishandling

Seksuel mishandling  er mangefacetteret og kan variere i graden af voldsomhed, og er også en af de mest foragtede former for misbrug. Udførelsen af seksuel aktivitet imod en ikke-samtykkende person er en forfærdelig og ofte følelsesmæssigt traumatiserende oplevelse, der kan medføre langsigtede psykologiske komplikationer. Som med alle andre former for mishandling, kan ofrene være både unge og gamle, mænd eller kvinder. Voldtægt, seksuelle overgreb, lureri, pædofili og invest er alle forskellige variationer og alvorlighedsgrader af seksuel mishandling.

Sådan opdager man seksuel mishandling

Desværre kan seksuel mishandling være ekstremt svært at opdage. Ofrene er ofte alt for bange eller flove til, at italesætte deres oplevelser. Nogle gange vil ofret opleve en følelse af, at det er hans eller hendes egen skyld, selvom dette ikke er tilfældet. Der er aldrig nogen der selv ”be’r om”, at blive seksuelt mishandlet. For at være opmærksom på ofre for seksuel mishandling, kan man prøve at observere, om en person har problemer med berøring eller reagerer voldsomt på bestemte personer. En irrationel frygt for en bestemt person, kan være et tegn på seksuel mishandling hos både børn og voksne. Man kan også holde øje med personer der altid reagerer når de er i nærheden af en bestemt person på arbejdspladsen eller andre steder hvor seksuelle forbrydelser kan finde sted, eksempelvis skoler eller daginstitutioner.

Farer ved seksuel mishandling

Hver eneste form for seksuel mishandling er en krænkelse, og det kan være en svær følelse at overkomme for de fleste. Skam, skyldfølelse, post-traumatisk stress syndrom, kronisk depression og stofmisbrug kan være resultatet af seksuel mishandling. Det er vigtigt, at man som udenforstående er sympatisk og forstående – det kan forvolde psykologisk skade på ofret, hvis man presser dette til, at delagtiggøre andre i de seksuelle forhold. Hos børn kan de langsigtede konsekvenser være uoverskuelige, og endda føre til alvorlige psykiske lidelser, så som bordeline-tilstand eller dissociativ identitetsforstyrrelse. Man bør også være opmærksom på – selvom dette langt fra er nogen hovedregel – at personer, der er blevet seksuelt misbrugt som barn, kan være mere tilbøjelige til, at ende ud i et stofmisbrug senere i livet. Husk, at seksuel mishandling – særligt når det kommer til børn – næsten altid bliver udøvet af en person, som offeret kender.

Sådan håndterer man seksuel mishandling

Hvad enten man forsøger at hjælpe en ven igennem en traumatisk perioder, eller man selv har været offer for seksuel mishandling, er der hjælp at hente. Hos GoMentor.com kan vores tilknyttede specialister hjælpe dig med, at få styr på de mange komplekse følelser og forgreninger der opstår efter en mishandlingssituation. Med de online redskaber man stilles til rådighed, mindskes risikoen for voldsomme psykologiske udsving på den lange bane. Med GoMentor.com som platform, kan du og dine nærmeste få hjælp til at komme videre på den bedst mulige måde.

Definition af Seksuel Mishandling

Seksuel mishandling er udførelsen af en seksuel aktivitet overfor en ikke-samtykkende modpart.

Symptomer på / Grunde til Seksuel Mishandling

 • Frygt for specifikke personer og scenarier
 • Dramatically increased feeling of guilt or shame
 • Lavt selvværd
 • Post traumatiske stress lidelser
 • Borderline karaktertræk
 • Dissociative Identitets lidelse

Find hjælp til Seksuelle overgreb

Randi Thomsen Sven Claudi Tove Lindemann Kim Ochwat Inge Brund Jakobsen
Prøv online terapi gratis i 3 dage