Styrk din mentale sundhed

Skrevet d. 3-5-2015 12:31:56 af Steen Thomsen - Stresscoach, Coach

Stress er storleverandør af patienter til depression og angstlidelser, og WHO skønner, at netop stress er den største sundhedsrisiko i 2020 i den vestlige verden, og på det område ligger Danmark godt til – for godt.

Dagligt bliver vi påvirket af kampagner om vores fysiske sundhed og tilstand. ”Du er, hvad du spiser”, ”løb og styrketræning 30 min. dagligt”, ”seks om dagen”, ”rygestop” og ”maks. 21/14 om ugen”... Listen er lang, spørgsmålet er, hvornår du sidst blevet motiveret til at gøre noget ved din mentale sundhed?

Utal af rapporter og analyser har gennem de sidste 10 år, dokumenteret, at vores mentale sundhed udgør en voldsom og akut sundhedsfare i vores liv.

Den nyeste udgave af den nationale sundhedsprofil dokumenterer, at det går stadig hurtigere ned ad bakke, og at stress, depression og angst lammer stadig flere danskere i næsten alle aldre.

Det er afgørende, at vi begynder at sætte ind på dette område, det kan kun gå for langsomt med mere end 1,1 mio. mennesker med højt stressniveau, for blot at nævne et enkelt område.

Hvad kan du gøre ved det?

Du kan starte med at erkende, at dit sind og din psyke ikke er af uendelig styrke, at de ligesom din krop skal have hvile og afslapning i lige så høj grad som fx dine ben. For du ved jo godt, at du fx ikke kan løbe time efter time, dag efter dag, uden pauser.

Blandt håndværkere og i produktionsvirksomheder er det en naturlig ting at tage jævnlige pauser fra de fysiske opgaver. Noget anderledes er det for alle dem bag skriveborde, de arbejder oftest i pauserne, henter kaffen og er straks tilbage ved telefonen og tastaturet for at forsætte arbejdet uden pauser.

Hjernen skal have pauser og hvile, men naturligvis også trænes og bruges... Det handler om balance.

Læg pauser ind i dagens løb, skab en kant mellem arbejde og fritid. Læg en plan, der kan holde, så projekter på projekter fra morgen til sengetid ikke svækker dig og nedbryder din mentale sundhed. 

Start nu – hold en lille pause fra at læse og tænke, mærk blot nuet og nyd dette øjeblik.

 

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.