Om Ensomhed

Skrevet d. 4-5-2015 08:35:46 af Henriette Hagild - Psykoterapeut, Coach, Stresscoach

I denne tid sætter DR fokus på ensomhed. Erkendelsen af, at ensomhed er et stigende problem i et samfund, hvor vi har travlt og hvor flere og flere ikke danner familie, er ikke ny. Det nye er måske, at vi taler om det, at vi tager det alvorligt og netop ved at sætte fokus på ensomhed, er DR med til at bryde et tabu. Det er nemt at have medfølelse, når vi hører om andre ensomme, men er vi gode nok til at stå ved vores egen følelse af ensomhed?

Ensomhed – er ikke kun det at være alene, men også følelsen af at være alene. Mange genkender følelsen af, at selv i samværet med andre, kan man pludselig blive ramt af en følelse af at være udenfor, isoleret og ikke høre til. Der står man så og kigger ind i gruppen, hvor folk morer sig, taler sammen og er meget bedre til at være menneske, end en selv.

Det er heldigvis en almindelig og menneskelig følelse – nogle oplever den stærkere end andre. Oplevelsen af isolation er et grundvilkår, som alle vil opleve i større eller mindre grad flere gange gennem livet. I livsovergange og når vi gennemlever kriser, vil følelsen af ensomhed typisk forstærkes for – i de fleste tilfælde – at forsvinde eller i hvert fald formindskes – når den svære periode er overstået.

Men for nogle bliver ensomheden et tema, som måske allerede er blevet aktiveret i tidlig barndom, og som smerter og tynger. Måske søger man ubevidst relationer, der skal fjerne ubehaget, måske stimulerer man sig væk fra følelsen, måske isolerer man sig fra omgivelserne, for når man nu alligevel er udenfor…

I den eksistentielle psykologi defineres følelsen af ensomhed/isolation som et grundvilkår, vi alle oplever, og først i accepten af, at det er et vilkår vi ikke kan flygte fra, men derimod kan lære af og som kan gøre os stærkere, vil vi være i stand til at skabe sunde og ægte relationer, hvor man tør være sig elv og ikke forventer, at det er omgivelserne, som skal bringe lykke og tryghed.

Nogle mennesker er ensomme – de har ingen, de kan gå til, ingen, der spørger til, hvordan de har det. Andre føler sig ensomme, på trods af venner og familie. Ligegyldig hvordan man oplever ensomhed er det et vigtigt tema DR har fokus på i denne uge.

Så tænd for fjersynet og bliv klogere på, hvordan andre går rundt og har det.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.