Lederskab i sync med naturen

Skrevet d. 27-6-2018 14:45:15 af Mette Holm - Coach, Mentaltræner

Rytme er ikke kun noget, der hører til i musikkens verden; naturen har rytmer, som vi har vænnet os til, måske i en grad, så vi overser dem.

Torsdag den 28. juni er der fuldmåne, som er et tydeligt fænomen på aftenhimlen - selv i de lyse nætter. Derfor er månens rytme en glimrende vejviser at følge i sine kreative processer og i sit lederskab.

Jeg er af bondeslægt gift med fiskerslægt og voksede op med fædre og onkler (kvindernes rytmer tilpassede sig mændenes, der tilpassede sig naturens), der stod og kiggede på horisonten, ikke (kun) fordi den var smuk, men fordi dér kom vejret fra. De kiggede stort set altid med mindst én rynke i panden, for når man lever af landbrug og fiskeri, afhænger meget af naturens og vejrets lune. Man kunne nå langt med flid og forudseenhed, men i særlige situationer var man overladt til Guds eller vejrets laden og gøren. Der blev bedt særligt meget ved sengetide i de perioder, hvor høsten skulle i hus, frøene slå rødder, blæsevejret havde varet for længe.

Jeg var som de fleste andre kvinder og børn i familien overladt til min fars evne til at få et udkomme på havet, så min rytme blev tilpasset vejrets. Om end med omvendt fortegn af min fars rytme. Han var nemlig hjemme fra havet, når det var kuling, hvilket var en fest. De dage hvor vejret var allerbedst, var han afsted fra tidlig morgen og kom træt hjem om aftenen. De dage var mors dage, for så var det afsted på stranden eller ud at plukke bær.

Du har muligvis også erindringer fra naturens rytme, hvis du voksede op som jeg, eller hvis du besøgte bedsteforældre på landet eller ved kysten.

Månen har en rytme, man kan tilpasse sine beslutninger, planer, visioner, udfordringer. Den er der altid og vil jævnligt tiltrække sig opmærksomhed.

I oprindelige folkeslag i både syd- og nordamerika (og over hele kloden) er månen en vejviser. Ved nymåne lægger man planer; ved fuldmåne siger man tak for det, man har gjort, nået og fået og vil nå i de næste 14 dage.

Det er en rytme, vi kan bruge til at minde os om vores lederskab/vore indre pejlemærker, så vi husker at lave aftaler med os selv - og måske også andre (ved nymåne) og sige tak og gøre status ved fuldmåne.

Det er en mulighed for en kort eller lang meditation med blikket rettet mod månen/himmelen, hvor du samler tanker og følelser om det, der er vigtigt. Og gør det vigtige vigtigt med din særlige opmærksomhed. Det er en måde, at sikre sig, at refleksionen over lederskab, vigtige beslutninger og visioner får plads i en travl hverdag.

God fuldmåne.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.